Activiteiten / evenement

Fleshing Out

evenement

Fleshing Out

— Tweedaags evenement over technologie die dicht op de huid zit.

V2_, Instituut voor de Instabiele Media uit Rotterdam en Virtueel Platform uit Amsterdam organiseren een tweedaags evenement over technologie die dicht op de huid zit.

Recente ontwikkelingen in de wetenschap, zoals DNA en stamcel onderzoek, weefselkweek, slimme materialen en draagbare technologie, hebben een grote invloed op de perceptie van materialen en kleding in de ontwerppraktijk. In laboratoria leggen onderzoekers, op het kruispunt van materiaalonderzoek, elektronica, scheikunde en biotechnologie, de basis voor toekomstige toepassingen. Karakteristiek voor in laboratoria ontwikkelde materialen en kleding is het vermogen zich aan te passen (zoals stoffen die hun dichtheid aanpassen aan de temperatuur), het naadloos verwerken van technologie (zoals bijvoorbeeld zonnepanelen verweven in stof) en het zelforganiserende karakter van het ontwerpproces (bijvoorbeeld een huid die onafhankelijk van een levend wezen in de vorm van een leren jas groeit).

Hoe deze adaptiviteit, naadloze integratie en zelforganisatie plaatsvindt, wordt bepaald door de ontwerpers, kunstenaars en ontwikkelaars ervan. Ontwerpers en kunstenaars spelen een essentiële rol in de manier waarop deze technologieën vorm krijgen en in het bredere gebruik van deze toepassingen in de maatschappij. Dat gaat verder dan een mooie vorm. Het begint bij de bewustwording van de consequenties die de introductie van dit soort technologieën in de maatschappij heeft.

Met dit evenement wordt een voedingsbodem gecreëerd voor Nederlandse initiatieven op het gebied van nieuwe technologieën in de kunst, materialen en kleding ontwerppraktijk. Daarnaast wordt de sociale impact van deze wetenschappelijke innovatie op het dagelijks leven zichtbaar gemaakt door samen met gebruikers bepaalde scenario’s te testen.

met: Kristina Andersen (Media Design, Piet Zwart Institute, Rotterdam and Steim, Amsterdam) Joanna Berzowska (Design and Computation Arts , Concordia University, Montreal) Ger Brinks (Textile Materials, Saxion Hogescholen, Enschede) Anne Galloway (Sociology & Anthropology, Carleton University Ottawa) Tobie Kerridge (Royal College of Art, London) Suzanne Lee (Central Saint Martins College of Art & Design, London) Anne Nigten (V2_Lab, International Lab for the Unstable Media, Rotterdam) Emilie Randoe (Institute for Interactive Media, Amsterdam) Michiel Scheffer (Fashion and Materials Design, Saxion Hogescholen, Enschede) Thecla Schiphorst (Interactive Arts, Simon Fraser University, Vancouver) Sabine Seymour (University of Art and Industrial Design in Linz, Austria) Ionat Zurr (SymbioticA: the art and science collaborative research laboratory, School of Anatomy and Human Biology, University of Western Australia)

Seminar

Tijdens het seminar op de eerste dag worden de meest toonaangevende en kritische initiatieven op het gebied van draagbare technologieën en slimme materialen gepresenteerd en gedemonstreerd aan een breed publiek van kunstenaars, ontwerpers, wetenschappers en studenten uit verschillende disciplines. Het seminar vindt plaats in V2_ te Rotterdam op donderdag 9 november en maakt deel uit van V2_'s Test_Lab. kosten seminar: 40 Euro (studenten: 20 Euro)

Workshop

De tweede dag heeft een meer intiem karakter. Een aantal sprekers van het seminar en verschillende nationale experts ontmoeten elkaar in klein comité. Zij zullen best practices in het interdisciplinaire veld van draagbare technologie analyseren, scenario’s uitwerken en bediscussiëren en zij bekijken de mogelijkheden om belangrijke projecten op te zetten in Nederland. De VP workshop op vrijdag 10 november zal plaatsvinden bij het Pakhuis de Zwijger te Amsterdam. De workshop is invitation only. Er zijn geen open plaatsen meer beschikbaar. kosten scenario workshops: 75 Euro (studenten: 35 Euro)

Fleshing Out wordt mede mogelijk gemaakt door de financiële steun van: Mondriaan Stichting en Saxion Hogescholen.

Share

Facebook comments