Best practice /

Collapsus

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Collapsus still

De gemiddelde leeftijd van het documentairepubliek is 55 jaar of ouder. De VPRO zocht voor de boodschap van de Tegenlicht-documentaire Energy Risk over de dreigende energiecrisis een breder publiek. Om die reden besloot de omroep bij de documentaire een transmediaal product te maken. De VPRO klopte hiervoor aan bij Submarine.

In Energy Risk wordt ingezoomd op gebeurtenissen die onze energieveiligheid de komende twee decennia grondig zouden kunnen veranderen. In Collapsus worden theorie├źn en voorspellingen uit de documentaire gebruikt en vertaald naar een fictieve setting in de nabije toekomst. Het is 2012 en de wereld staat op instorten. Wereldwijd vinden black-outs plaats, er is sociale onrust, politieke verdeeldheid: er heerst chaos. Een groep jonge, avontuurlijke mensen doet vanuit verschillende plaatsen verslag van de dreigende situatie en toont ons een wereld vol complotten en problemen met energietoevoer.

Dit verhaal wordt via Collapsus.com op een revolutionaire manier verteld. Collapsus is een mix van archiefmateriaal, fragmenten uit Energy Risk, animatie en interactieve technieken uit games. Terwijl de spelers de verschillende karakters volgen kunnen ze extra informatie over energiekwesties opvragen en dankzij game-technieken op basis van deze kennis keuzes maken.

Voor Collapsus stelde Submarine een team van meer dan zestig mensen samen om te schrijven, filmen, animeren, ontwerpen en bouwen aan de transmediale ervaring. De regie lag in handen van ervaringsdeskundige (Waking Life en A Scanner Darkly) in innovatieve manieren van verhalen vertellen Tommy Pallotta. De kern van het project kostte meer dan zes maanden en minder dan een miljoen euro.

De hybride aanpak kunnen zonder de gebruikelijke inzet van talking heads reflecteert de huidige tijd beter. VPRO wilde bewustwording onder een breder publiek, met het meeslepende Collapsus lijkt dit te zijn gelukt.

Collapsus heeft verschillende prijzen gewonnen waaronder de SpinAward voor Best Interactive Video en de SXSW Interactive Award, en wordt vaak tentoongesteld.

auteur: Serena Eek

Gemaakt door

Submarine

Transmedia producties

bekijk website

Afnemers

VPRO

Omroep

bekijk website

Eindoordeel

  • sterk voorbeeld van transmedia storytelling
  • internationale erkenning

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Gerelateerde thema's

Interessante ontwikkelingen die organisatiebreed worden behandeld.

Tags

Facebook comments