Best practice /

FairPhone

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Fair Phone (Urban Mine tijdens Lowlands 2011)

Een fairtrade mobiele telefoon bestaat nog niet. FairPhone wil dit veranderen door een telefoon te ontwikkelen waarvan alle onderdelen worden geproduceerd én gebruikt zonder mens of milieu schade toe te brengen. Van batterijen tot simkaarten en hoesjes.

FairPhone doet onderzoek naar de winning van grondstoffen voor mobiele apparaten en halffabricaten zoals oplaadbatterijen. In een mobiele telefoon zitten wel dertig soorten metalen, waaronder koper, kobalt, coltan, tin, goud, nikkel en wolfraam. Deze grondstoffen komen voornamelijk uit Congo.

Alleen al in de provincie Katanga werken naar schatting 150.000 mensen in de mijnen. Onder hen bevinden zich ruim 50.000 jongeren en kinderen, sommigen van zeven jaar oud. FairPhone wil op een andere manier aan de nodige grondstoffen komen. Door op zoek te gaan naar eerlijke mijnen of daarin te investeren, en door grondstoffen te recyclen.

Volgens FairPhone moet de consument er in ieder geval voor kunnen kiezen om een eerlijke mobiele telefoon te kopen. Deze keuze is er nu niet, zoals er ook nog geen fairtrade varianten zijn van bijvoorbeeld laptops en MP3-spelers.

4469
FairPhone Urban Mine op Lowlands 2011 (FairPhone)

Het meest gebruikte argument van de elektronicasector op de vraag waarom er geen gegarandeerd eerlijke elektronische producten zijn, is dat de productieketen ondoorzichtig en ingewikkeld is. Het is vaak onmogelijk om drie stappen terug in de eigen productieketen te kijken, dus is er geen zicht op de route vanaf de mijnen in Afrika naar de grondstofverwerking en assemblage in Azië. FairPhone denkt dat het mogelijk moet zijn om zicht op dit proces te krijgen.

FairPhone legt de weg naar een eerlijke telefoon in stappen af. Tijdens Lowlands 2011 werd er bijvoorbeeld een 'Urban Mine' opgezet, waar bezoekers grondstoffen uit oude mobiele telefoons konden recyclen. Op de website van FairPhone kun je je oude telefoon aan hen verkopen of doneren, zodat de grondstoffen opnieuw gebruikt kunnen worden.


FairPhone roept iedereen op om mee te werken aan het initiatief, zowel aan de promotie van FairPhone, als aan het grafische en technische ontwerp van een eerlijke telefoon. De ontwerpen van de FairPhone-community worden gebruikt om prototypes te ontwikkelen. Deze prototypes zijn de blauwdruk voor een grootschalige productie. Bedrijven en organisaties kunnen het project steunen door hun afname van de mobieltjes te garanderen. Of door met geld of kennis bij te dragen aan het onderzoek naar de productieketen.

FairPhone is een initiatief van de Waag Society, ontwikkelingsorganisatie ActionAid en communicatiebureau Schrijf-Schrijf. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Doen.

Doneer of verkoop hier je oude telefoon aan FairPhone.


auteur: Katía Truijen

Gemaakt door

Waag Society

Creatieve technologie voor culturele innovatie

bekijk website

ActionAid

ontwikkelingsorganisatie

bekijk website

Schrijf Schrijf

communicatiebureau

bekijk website

Eindoordeel

  • voorbeeldstellend onderzoek naar duurzame alternatieven voor mobiele telefonie

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Tags

Facebook comments