Best practice /

Godmode

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Godmode (Tim Knapen)

Een ouderwets ogende kopieermachine maakt van je tekening een levendige animatie. In de interactieve installatie Godmode zwemmen fantasievolle figuren over het plafond.
4280
Godmode (Tim Knapen)

Tim Knapen is mediakunstenaar en grafisch vormgever, en studeerde aan het St.Lucas in Antwerpen. Als afstudeerproject maakte hij in 2007 de interactieve installatie Godmode, een machine die afbeeldingen tot leven brengt.

Voor het project bestudeerde Knapen zowel digitale als analoge animaties van poppen en tekenfiguren. Op basis van dit onderzoek ontwikkelde hij een systeem dat met de hand getekende figuren fotografeert, detecteert en omzet naar simpel ogende animaties.

In de ruimte staan een tafel met tekengerei en een gehackte kopieermachine opgesteld. In de kopieermachine bevinden zich een camera, een beamer en een pc met software die de tekening analyseert en animeert. Leg je tekening onder de klep van de kopieermachine, en druk op 'kopieer'. Binnen vijf seconden zwemt je figuur tussen de andere animaties.

De software die Tim Knapen zelf ontwikkelde, analyseert elke tekening en bouwt een soort skelet aan de hand van de vormkenmerken. De tekening krijgt een 'hartslag' toegewezen dat het ritme bepaalt waarop het figuur zich zal bewegen.

De bewegingen die het geanimeerde figuur maakt, komen direct voort uit de manier waarop de tekenaar te werk is gegaan. Omdat de animaties op het plafond worden geprojecteerd, krijg je als toeschouwer het idee dat deze vreemde figuren uit een ander universum komen.

Sinds 2008 vormt Tim Knapen samen met Andreas Depauw, Steven Holsbeeks en Wout Bosschaertde de creatieve studio de Indianen in Antwerpen. Hun werk varieert van grafische producten en het bedenken van websystemen, tot het ontwerpen en bouwen van interactieve installaties.

Godmode was onder andere te zien bij Ars Electronica in Oostenrijk, tijdens Cinekid en het Tweetakt festival en bij diverse exposities in België.

auteur: Katía Truijen

Gemaakt door

Tim Knapen

ontwerper en kunstenaar

bekijk website

Eindoordeel

  • laagdrempelig platform dat tot de verbeelding spreekt
  • speelse vertaling van analoog object naar bewegende animatie

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Gerelateerde thema's

Interessante ontwikkelingen die organisatiebreed worden behandeld.

Tags

Facebook comments