Best practice /

Intimacy

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Intimacy Black, Foto: Robert Lunak.

Studio Roosegaarde en V2_ ontwikkelden een project waarbij de modewereld, wearables (computers die men op het lichaam draagt) en elektronica met elkaar worden verbonden. Intimacy onderzoekt de relatie tussen technologie en intimiteit in de hedendaagse tech-maatschappij.

Intimacy bestaat uit high-tech kledingstukken gemaakt met draadloze, interactieve technologieën, LEDs, koper en slimme e-folies. In 2009 werd het prototype Intimacy White gelanceerd tijdens Test_Lab Intimate Interfaces. Intimacy White is een jurk gemaakt in samenwerking met Maartje Dijkstra wiens werk bekend staat om de extreme silhouetten. Hierop volgde in 2010 de Intimacy Black ontworpen met Anouk Wipprecht die zich vaak richt op de verbondenheid van het lichaam en onze kleding.

Het bijzondere aan beide jurken is dat deze dankzij het materiaalgebruik transparant kunnen worden. Bij Intimacy White varieert de transparantie afhankelijk van de interactie van de drager met de jurk. Intimacy Black bestaande uit stroken zwart materiaal wordt transparant wanneer een ander dichterbij komt. Daarnaast reageert het materiaal op flitslicht. Een fotograaf kan de jurken binnen een seconde doorzichtig maken. Dit spel van onthulling vormt een intieme ervaring.

Intimacy kon rekenen op wereldwijde aandacht in onder andere Wired en Engadget. De jurken worden regelmatig tentoongesteld in musea. Of dergelijke high-tech mode onze high streets zal bereiken valt te betwijfelen, maar als innovatief kunstproject is Intimacy erg geslaagd. Daarom werkt Studio Roosegaarde werkt momenteel samen met haute couture ontwerpers om een toegepaste, draagbare Intimacy collectie te maken.

Interview met Daan Roosegaarde op BNR nieuwsradio over Intimacy (via Soundcloud)

auteur: Serena Eek

Gemaakt door

Studio Roosegaarde

Ruimte, mens en technologie

bekijk website

Eindoordeel

  • prachtige visuele uitwerking
  • vormt technologie op bijzondere wijze om tot een intieme, lichamelijke ervaring
  • technologisch innovatief

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Tags

Facebook comments