Best practice /

GeoGoo

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Jodi Globalmove.us

GeoGoo is een desoriënterend net.art project van Jodi (Joan Heemskerk en Dirk Paesmans), twee internetkunstenaars van het allereerste uur. Al sinds 1995 ontwerpen ze websites volgens onlogische codes waardoor navigeren onmogelijk wordt.

Jodi wordt gezien als één van de grondleggers van net.art: een beweging kunstenaars die vanaf midden jaren negentig experimenteerden met het toen nog nieuwe internet. Deze webkunstenaars gebruiken het World Wide Web niet alleen als expositieruimte door er op te publiceren, maar ook als onderwerp van hun werk door te reflecteren op het internet als medium.

Zo is GeoGoo een parodie op Google Maps: de toepassing heeft er een eigen wil gekregen. Symbolen vermenigvuldigen zich en tekenen geometrische figuren, terwijl de plattegrond op de achtergrond razendsnel flikkert of beweegt. Door uit een lijst opties te kiezen navigeer je naar bepaalde coördinaten op de wereldkaart, maar deze plekken zijn geheel willekeurig en betekenisloos. Het credo van Jodi is dan ook "No Content".

Als bezoeker van een website van Jodi ben je meteen gedesoriënteerd. Als je je toch een uitweg door de jungle van pagina's en codes probeert te klikken, kom je telkens in een grotere chaos terecht. Errors en pop-up pagina’s blijven verschijnen en regelmatig laten de websites je internetbrowser crashen door een overload aan informatie.

Als gebruiker voel je je machteloos, zoals bij asdfg.jodi.org, waar klikken met de muis geen enkele zin meer heeft. Aan Jodi verwante net.art kunstenaars zijn Constant Dullaart (www.thedisagreeinginternet.com) en Jan Robert Leegte (www.theinternetoverexposed.com). Ook zij spelen in hun werk met de vormgeving en de logica van het internet.

Naast het bouwen van websites bewerkt Jodi oude games als Wolfenstein 3D en Quake. Ze deconstrueren de spellen tot hun basiselementen en herprogrammeren ze op een niet intuïtieve manier. Hierdoor bevind je je als gamer in verwarrende spelsituaties. Ondertussen publiceert Jodi regelmatig nieuwe 'screen-grab' werken. Door de monitoren van hun computers te filmen, worden hun digitale activiteiten vastgelegd en bewaard.

auteur: Katía Truijen

Gemaakt door

Jodi

net artists

bekijk website

Eindoordeel

  • nieuwe manier van internetreflectie door gebruik van het medium zelf
  • direct en in your face

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Tags

Facebook comments