Best practice /

Laptop Reflections

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Laptop Reflections

De vier leden van het collectief Conditional Design programmeerden voor Laptop Reflections een script, dat een laptop elke vijf minuten een webcamfoto en een screenshot liet maken. Een jaar lang lieten ze zich op deze manier door hun eigen laptop documenteren.

Het resultaat is een database aan webcamfoto’s en bijbehorende screenshots, die patronen laat zien in het gedrag van de vier leden. Je ziet ze ’s ochtends hun e-mails lezen, en ’s nachts in het donker YouTube video’s kijken. Van de foto’s zijn animatiefilmpjes gemaakt, waarin razendsnel tempo het jaar beeld voor beeld voorbij loopt. Edo Paulus heeft voor ieder type activiteit die op de computer gedaan wordt, zoals vermaak (films kijken) of communicatie (e-mails) aparte geluidseffecten gecomponeerd.

Laptop Reflections is gemaakt voor de tentoonstelling INFODECODATA in het Graphic Design Museum in Breda. Naast de animatievideo’s waren ook de foto’s te zien als wallpaper. Tegelijk met de video’s was er een presentatie van het project Sky Catcher te zien, synchroon aan de tijdsllijn van Laptop Reflections.

Op de website van het project, laptopreflections.org, kan de bezoeker via een Google maps API navigeren door de database aan webcamfoto’s en een eigen ordening aanbrengen.

In een begeleidende tekst legt Conditional Design hun fascinatie uit voor het scherm als voyeur. Het scherm ziet niet alleen degene die ervoor zit, het registreert ook wat diegene ziet. Hoewel het de makers ging om het ontdekken van patronen in hun eigen gedrag, merkten ze gaandeweg dat ze zich bekeken voelden en werden in allerlei situaties herinnerd aan het groene lampje in de computer, dat aangaat wanneer er een foto wordt gemaakt.

auteur: Eveleen Hamers

Gemaakt door

Jonathan Puckey

Grafisch ontwerper

bekijk website

Roel Wouters

Conditional designer

bekijk website

Afnemers

Graphic Design Museum Breda

Grafische vormgeving

bekijk website

Eindoordeel

  • interessante reflectie op computergebruik

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Facebook comments