Best practice /

Retyping Dante

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Retyping Dante (foto: z25.org)

Retyping Dante is een project van z25 waarbij honderden mensen vanaf thuis de Goddelijke Komedie (La Divina Commedia) van Dante digitaal hebben herschreven. De interactieve installatie werd realtime getoond in Museum Catherijneconvent in Utrecht in 2009.

​Dante’s Goddelijke Komedie (geschreven in 1300) is een reis door het hiernamaals: vanuit de hel beklimt hij, bijgestaan door Virgillius, de louteringsberg (Purgatorio) en eindigt in het hemelse paradijs (Paradiso).

Retyping Dante gebruikt verschillende elementen van het verhaal in het project. Zo is Virgillius de naam van de software die gebruikers op hun eigen computer moesten installeren. Virgilius registreert (ongemerkt) alle toetsaanslagen van die computer en stuurt ze via internet naar de Dante server. Vervolgens zet de interactieve installatie Paradiso iedere binnenkomende letter op de juiste plaats in de Goddelijke Komedie.

4086
Paradiso in het Catharijneconvent (www.retypingdante.com)

Paradiso is het tentoongestelde deel en bestaat uit een ‘hemel’-projectie met de binnenkomende letters, een LCD glas-in-lood scherm met het hoofdstuk waarin wordt geschreven, en een altaar waarin USB-sticks staan die bezoekers kunnen aanschaffen om Virgilius thuis te installeren.

Retyping Dante verbeeldt op kritische wijze de interactie tussen mensen op het internet die volgens de makers steeds meer lijkt te zijn gebaseerd op de mogelijkheden tot communicatie en minder om de inhoud. Het project creëert dan ook geen nieuw product, maar een reproductie van een klassieker.

Retyping Dante is een initatief van z25.org, een stichting die zich bezighoudt met onderzoek en productie omtrent nieuwe media en kunst. Het project is tentoongesteld in het museum Catherijneconvent in 2009 en in de bibliotheek van de TU Delft. z25 wil de installatie graag opnieuw tentoonstellen.

z25 ontwikkelde voor Retyping Dante techniek om op afstand een installatie te sturen. Die techniek ontwikkelden ze na afloop verder en zetten die in bij een nieuwe installatie; het mixed reality project Vlinders op Schiphol uit 2011.

Auteur: Lot Treffers

Eindoordeel

  • interessante manier van storytelling
  • iconisch verhaal geeft de installatie veel zeggingskracht

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Tags

Facebook comments