Best practice /

T_Visionarium OPEN CITY

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

T_Visionarium

De experimentele nieuwe media installatie T_Visionarium was op uitnodiging van de VPRO in november 2009 te zien in de Zuiderkerk in Amsterdam. De installatie dompelt je volledig onder in een virtuele omgeving.

In de Zuiderkerk stond tijdens het IDFA 2009 (Internationaal Documentaire Festival Amsterdam) een enorme ronde zwarte doos met op de binnenwand 25.000 korte filmfragmenten geprojecteerd. Toeschouwers konden met een 3D-bril op hun neus in het midden van de cylinder plaatsnemen. Vervolgens konden ze met behulp van een controller door de zee aan beeldmateriaal browsen'. Door thema's uit een keuzemenu te kiezen werden de fragmenten opnieuw geordend tot een videocollage.

Het T_Visionarium (2008) is ontworpen door medewerkers van het Australische iCinema Research Center en het Duitse Zentrum für Kunst und Medien, met aan het hoofd Jeffrey Shaw en Peter Weibel. In Spanje en Frankrijk was al een eerdere versie te zien, destijds geladen met beelden van Australische televisieprogramma’s. VPRO-documentairemaakster Bregtje van der Haak kwam de installatie in Spanje tegen, was onder de indruk en zorgde er mede voor dat deze naar Nederland kwam.

T_Visionarium open city werd georganiseerd in het kader van Eeuw van de Stad: een multimediaal project van de VPRO. De installatie laat gedeeltes van reportages, documentaires en interviews over honderd jaar verstedelijking in de wereld zien die voor een deel uit de digitale archieven van de VPRO en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid komen.

Het T_Visionarium biedt een nieuwe manier om met gedigitaliseerde filmbeelden een verhaal te bouwen. Kunstenaar Shaw hoopt daarnaast dat de installatie ook een kritische houding kweekt ten opzichte van alle beeld die ons dagelijks overspoelen.

auteur: Serena Eek

Afnemers

IDFA

Internationaal documentairefestival

bekijk website

Eindoordeel

  • nieuwe kijkervaring en manier van storytelling

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Gerelateerde thema's

Interessante ontwikkelingen die organisatiebreed worden behandeld.

Tags

Facebook comments