Kennis /

Ars Electronica 2008

verslag

— Het Ars Electronica Festival 2008 in Linz stond dit jaar in het teken van de nieuwe culturele economie en natuurlijk werden ook de PRIX Ars Electronica 2008 uitgereikt. Enkele tips uit het programma.

Interact or Die! wint Media.Art.Research.Award Het boek INTERACT OR DIE! van Arjen Mulder (co-editor Joke Brouwer) en uitgegeven door V2 in het kader van het DEAF festival, is door het Ludwig Boltzmann Instituut uitgeroepen tot de winnaar van de PRIX Ars Electronica Media.Art.Research.Award 2008. Het boek gaat, zoals de titel ook vermeldt, in op interactie als een essentiële voorwaarde voor elke sociale organisatie. Functionaliteit en praktisch gebruik zijn belangrijke criteria voor elke vorm van interactie: Ze bepalen tenslotte of bepaalde vormen van interactie worden blijven gebruikt of worden afgezworen. Het Ludwig

Sprekers: De Nieuwe Culturele Economie De presentatie van Yochai Benkler, schrijver van onder meer The Wealth of Networks, focust zich vooral op participatiecultuur en democratie, hij zegt hierover dat 'de decentralisatie van de praktische mogelijkheden om tot actie over te gaan van het grootste belang is voor het slagen en de kracht van sociale productie.' De importantie hiervan is onder andere te zien in “peer production systems” (mensen werken samen zonder bedrijfsvorm), omdat het mensen samen laat werken zonder dat ze hiervoor toestemming moeten krijgen, Benkler: 'Eigendom staat niet langer voor autoriteit. We hebben te maken met een meer divers, meer transparant, en misschien zelf meer kritische en zelfreflectieve cultuur.' Hoewel Benkler deze laatste zin toch nog afsluit met een vraagteken.

Ronaldo Lemos, directeur van het “Center for Technology and Society” van de Fundacao Getulio Vargas School of Law in Rio de Janeiro, Brazil, berichtte over de komst van zogeheten "Technobrega" muziek, waarmee we volgens Lemos afscheid nemen van een traditioneel copyright model. Net als Benkler stuurt Lemos weg van bedrijfsvormen. We gaan naar een model waarin de muzikant op zoek gaat naar straatverkopers en “pirates” om de muziek te distribueren onder een grote groep.

Uitgelicht Dieter Daniels en Katja Kwastek - media.lbg.ac.at/en/content.php?iMenuID=10 Wendy Chun - www.brown.edu/Departments/MCM/people/chun/ Julius von Bismarck - www.juliusvonbismarck.com/fulgurator/idee.html HeHe - hehe.org.free.fr/hehe/pollstream/index.html Johannes Gees - www.johannesgees.com/ Zachery Lieberman / Theo Watson - www.openframeworks.cc/liners/ Satoshi Morita - www.sonicspacelabs.com/ Jorg Niehage - www.schroeder-niehage.de/ Yann Marussich - www.yannmarussich.ch/ Aaron Koblin - www.aaronkoblin.com/

Share

Tags

Facebook comments