Kennis /

HOT100 Report: Anab Jain

verslag

HOT100 Anab Jain

— Anab Jain presenteerde 'Designing for Change' voor de HOT100 2010 op PICNIC

Anab Jain is oprichter en partner van Superflux. Deze design studio opereert onder het motto “design for change”, en is gevestigd in Londen, maar heeft ook een buro in het Indiase Ahmedabad. Superflux omvat een consultancy gedeelte en een medialab voor sociale innovatie. In het consultancy gedeelte worden applicaties ontworpen voor grote bedrijven zoals Microsoft en Nokia, en in het lab onderzoekt Superflux, gedreven door eigen agenda's en nieuwsgierigheid de mogelijkheden en implicaties van technologische verandering op mensen, hun gemeenschap en hun omgeving.

Yellow Chair Stories
In haar presentatie toont Jain een aantal tot de verbeelding sprekende projecten die Superflux in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Om te beginnen het uiterst eenvoudige eenvoudige Yellow Chair Stories (2008), een Lab – project. Op de stoep voor haar huis plaatst Jain een gele stoel waar voorbijgangers kunnen plaatsnemen en gratis gebruik maken van Jain's Wifi netwerk. Een mogelijkheid voor Jain kennis te maken met de mensen uit haar directe omgeving, waarbij de intrinsieke eigenschap van Wifi om de private grenzen te overschrijden op innovatieve wijze wordt ingezet om de eerste kennismaking te faciliteren.

The Domestic Gubbins
Een voorbeeld van een project uit het consultancy gedeelte is The Domestic Gubbins(2008). In dit project zijn een serie prototypen van intelligente robots ontworpen in opdracht van Microsoft. Robots met specifieke functies, zoals Gubbin Mimi. Mimi houd van roddelen en neemt foto’s van alledaagse activiteiten om daar vervolgens commentaar op te leveren. Mimi was niet bedacht als 'functioneel' object, maar als een manier om vragen op te roepen over de toekomst van het ontwerp van intelligente objecten. Wat betekent het om te leven met een ding dat zelf ook een leven heeft? Gubbins werden geïnstalleerd in diverse huishoudens, om te kijken wat machine intelligentie zou kunnen betekenen in de huiselijke omgeving.

New Pollinators
Een ander in het oog springend project van het Superflux Lab is New Pollinators: The Synthetic Bees(2009). In dit project word een nieuwe bijsoort ontwikkeld onder de naam ‘Beamer Bee’. Een in het donker oplichtende bij, onder andere ontwikkeld om het debat aan te zwengelen omtrent het verdwijnen van de honingbij.
Na afloop vraagt Kuitenbrouwer of ontwikkelen van nieuwe levensvormen, niet vooral nog op taboe's stuit bij het publiek. Inderdaad veroorzaakte het project de nodige commotie en ontving. Maar uiteindelijk was het een van de voornaamste doelen van het project om een ruimte voor debat te scheppen – met name in dit gebied waar volgens Jain nog veel te veel negatieve aandacht is.

Verslag door Niels Kerssens

Share

Tags

Facebook comments