Kennis /

NextNature goes to Hollywood

interview

— “Los Angeles is beroemd omdat je er niet kunt leven zonder auto.”, aldus Koert van Mensvoort, kunstenaar en redacteur van NextNature.net. Samen met Mieke Gerritzen organiseert Koert op 17 mei 2008 The Biggest Visual Power Show. En dit keer verplaatst het concept NextNature zich naar Los Angeles. De eerdere edities van dit intellectuele festival in 2003, 2005 en 2006 gaven onder andere aan podium aan sprekers als Fiona Raby, Tinkebell, Dr. Henk Oosterling en Yang Lui. The Biggest Visual Power Show is hiermee een verrassende versmelting tussen een conferentie en een popconcert.

Vanuit verschillende disciplines zullen sprekers het podium betreden om revolutionaire, radicale en vooruitstrevende ideeën, statements en beelden achter te laten omtrent het thema NextNature. Tijdens de vierde editie van The Biggest Visual Power Show zal NextNature in Los Angeles onderzocht en gevisualiseerd worden. “De reacties van de Amerikanen hier zijn tot nu toe zeer goed!” aldus Koert. Er is helaas nog niets bekend over het programma. Ondanks dat Koert en Mieke het druk hebben met de verwerking van de calls, het “zijn toch wel weer meer inzendingen dan we hadden verwacht” aldus Koert, kunnen ze toch een tipje van de sluier oplichten. Ondere andere zullen Manuel Castells (auteur van o.a. 'Information Age', 'Rise of the Network Society' en de meest geciteerde communications scholar ter wereld) en Kevin Kelly (tentative)(founding Executive Director van Wired magazine en auteur van 'Out of Control') een lezing van elk vijf minuten geven.

De contextuele verandering van NextNature behelst volgens Koert een verschuiving in het concept NextNature. De maakbaarheid van de natuur is volgens de organisatoren een typisch Nederlands onderwerp. Waar ons kikkerlandje een lange historie heeft van het beheersen van de natuur, in de vorm van dijken en polders, lijkt de menselijke vorming van de natuur in de twintigste en eenentwintigste eeuw overal de kop op te duiken. Voltaire schreef in de achttiende eeuw: “God schiep de wereld, behalve Nederland. Dat liet hij over aan de Nederlanders zelf.” Maar maakbaarheid is nooit af. Terwijl er in Dubai de palmbomen eilanden in zee worden gespoten, worden in Nederland de duiken opgehoogd en de gazonnetjes gemaaid. En in LA? In LA haalt de ouderdom het jeugd-ideaal in, plastische chirurgie is ook nooit af.

Vanuit historisch oogpunt is er echter wel een belangrijk verschil in de manier waarop de mens haar omgeving aanpast. Dijken en polders zijn ontstaan in een gevecht met de krachten van de zee. Een bijkomend voordeel hierbij was de winning van nieuwe landbouwgrond. De kern van de zaak blijft echter het overleven en het behoud van onderdak. Het inspuiten van botox of zand vergroot de overlevingskansen van de mens niet. Ook het maaien van een gazon draagt hier niet aan bij. In de twintigste en eenentwintigste eeuw lijk de maakbaarheid van de natuur direct gerelateerd aan welvaart. De nieuwe locatie van The Biggest Visual Power Show plaatst het concept NextNature in een stad waar je niet kunt leven zonder auto en waar Second Life het eerste leven is. Maar voor de resultaten van de exploratie van NextNature in LA moeten we toch echt wachten tot na The Biggest Visual Power Show.

Share

Facebook comments