Kennis /

Nieuw Burgerschap: Kunst, Cultuur en Innovatie centraal in Mediawijsheid

verslag

Beeld en Geluid (CC: Bakkel Flickr)

— Op donderdag 7 oktober werd in Beeld en Geluid de Mediawijsheidmarkt 2010 georganiseerd.

"Creativiteit en actief omgaan met media stimuleert mediawijs worden. De kunst en cultuursector heeft een signaalfunctie hierin". Zo legde Mary Berkhout (programma manager Mediawijzer.net) uit hoe kunst en cultuur als thema is gekozen van de tweede Mediawijsheidmarkt. "Om te kunnen omgaan met (hedendaagse) media is een voorwaarde voor volwaardig burgerschap", volgens Berkhout.

Dit werd ook benadrukt door Dick Rijken, lector aan de Haagse Hogeschool, directeur van STEIM en mede-auteur van het in april 2010 verschenen rapport Netwerken van Betekenis, die sprak over 'de ontwikkelingen van nieuw burgerschap'. Volgens Rijken heeft de cultuursector een grote rol in het geven van betekenis aan de maatschappij: De cultuursector is een 'betekenislaboratorium', cultuur staat in het midden van ontwikkelingen rondom nieuwe media en de cultuursector wordt steeds meer gevraagd om te helpen met nadenken over nieuwe toepassingen.

Volgens John Leek (Manager Educatie, Mediawijsheid Programma bij Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid) heeft de kunst en cultuursector een schat aan kennis over hoe nieuwe media werken, en kan deze sector actief blijven of worden binnen scholen als adviseur over hoe het onderwijs moet omgaan met mediawijsheid.

De stands van een aantal e-culturele instellingen op de Mediawijsheidmarkt werden druk bezocht door een publiek van professionals uit het onderwijs, de cultuursector en de overheid.

Van woensdag 24 november tot en met woensdag 1 december organiseren openbare bibliotheken in samenwerking met het expertisecentrum voor Mediawijsheid allerlei activiteiten om Nederlanders wegwijs te maken in het gebruik van verschillende media.

http://www.mediawijzer.net

http://www.weekvandemediawijsheid.nl/

Share

Gerelateerde thema's

Interessante ontwikkelingen die organisatiebreed worden behandeld.

Facebook comments