Kennis /

Nieuw Werk - Nieuwe Helden

achtergrond

— Het heeft door drukte even geduurd, maar bij deze weer een update over de mooie projecten die we absoluut even willen delen.

Data & Visualisatie

Hoe werkt een cel van binnen? In deze interactieve installatie van Clever Franke design kun je dit ondervinden.

Een interessante nieuwe Rotterdamse start-up die we tegenkwamen is Sense-OS. Zij bouwen een platform waarmee je sensoren makkelijk aan projecten kan koppelen. Erg relevant.

OHM2013

Als je nog naar het nieuws kijkt, dan kwam je dit deze zomer tegen: meer dan 1000 hackers uit heel Europa streken neer in een weiland buiten Amsterdam. Het was een fantastische mix van presentaties, workshops en feesten, en laat zien dat de hackerwereld nog altijd bruist. Al waren er dit jaar ook spanningen: sommige hackers waren het er niet mee eens dat er delegaties aanwezig waren van de politie, en vooral van Fox IT, een bedrijf dat technologie voor internet monitoring aan Iran zou hebben verkocht. Enfin, bekijk de video, en kom de volgende keer, over 4 jaar, ook.

Een project dat we op OHM ontdekten was de Open Goldberg Variations, een vervolg op Open Source Bach. Dit zijn opnames van klassieke nummers van Bach en Chopin die heel bewust volledig open source gemaakt zijn. Voor een publiek van honderden hackers speelde eerste heldin, Kimiko Ishazaka, de sterren van de hemel:

Makerculture

Uit een heel andere hoek is dit interview met Ed de Bruijn. Hij is een echte zolderkamer innovator die 3D modellen van treinen maakt en te print/download aanbiedt online.

In dezelfde categorie helden valt trouwens iemand als Milo Minderbinder, die 3D modellen heeft gemaakt van allerlei Nederlandse landmarks, en die online ter download aanbiedt.

Als je nu denkt "dat doet me denken aan persoon X", mail die dan aan ons door.

Nu we het toch over treinen hebben: bekijk deze video (gemaakt voor de eerste Europese Makerfaire in Rome) over weer een held, Bart Bakker, die ook aanwezig was bij onze bijeenkomst van frees experts. Hij vraagt zich af op je een Fablab in kan richten voor minder dan 10.000 euro. Maar deze video toont een nog mooier project waarin hij de handgebaren van gebarentaal heeft ge-3d-print, zodat ze makkelijker te leren zijn voor kinderen:

Design

In de categorie crossovers tussen architectuur, design en eCultuur is dit van Rem Koolhaas bijzonder: hij ontwierp aanpasbare meubelstukken.

En als je van design houdt was je waarschijnlijk op de Dutch Design Week. Daar kon je bij MU deze schitterende (new aesthetic) beeldhouwwerken zien, waar held Jelle Feringa zijn robotische kunsten op los gelaten heeft. Zie ook een mooie write-up op het Creative Applications blog.

Video

Als afsluiter iets om even voor te gaan zitten, want Unspeak, het nieuwe project van Submarine Channel is enorm de moeite waard. Unspeak is een 6 delige web-documentaire (wat betekent dat elk deel heel kodrt is) over de manier waarop geladen taalgebruik onze keuzeprocessen beinvloed. Aflevering 1 staat hier meteen voor je klaar:

Toetje

De makers van innovatieve game Fingle hebben een nieuwe app ontwikkeld die je uitdaagt om heel veel tijd met iemand tijd door te brengen, en over allerlei door de app aangedragen onderwerpen te praten. De app heeft de toepasselijke naam "FriendsTrap", en komt zeer binnenkort online.

Contact

Share

Facebook comments