Kennis /

Nieuw Werk: van muziek naar mousepointers

achtergrond

— We komen continu goed Nederlands werk tegen. Nu we zijn opgenomen in Het Nieuwe Instituut komen we meer projecten tegen uit de velden van design, mode en architectuur, dus ook die invloeden zul je vaker tegenkomen.

Een voorbeeld is deze animatie van Droog Design. Droog, dat recent een hotel in Amsterdam opende, vraagt zich nog eens af of we stadsnomanden worden, en hoe design en technologie daar een rol in spelen.

Deze gemaskerde nomaden zou je zo tegen kunnen komen in Venetie, als deelnemers aan 'The Bridge', een recent project van Dropstuff dat Nederlanders en Italianen live met elkaar liet interacteren tijdens de biennale van Venetie.

Crowdsourcing

De Utrechtse marketeers van Rhinofly helpen potentieele studenten de universiteit van Nijmegen te ontdekken door ze het universiteits gebouw online te laten onderzoeken. Daarvoor bouwden ze, met hulp van een heleboek studenten, een versie van Streetview na.

Ook in Amsterdam wordt lustig ge-croudsourced. Studio Moniker laat jouw mousepointer deel worden van een steeds veranderende videoclip:

muzikale ervaringen

En als je dan toch aan het dansen bent is, dan er nog een relevante ontwikkeling gaande in Nederland: het verregaand synchroniseren van muziek, beeld, en licht, om tot kippevel-genererende live ervaringen te komen. Eerder al toonde Mattijs Kneppers zijn experimenten, waarin hij samenwerkt met de grote Nederlandse house festivals. Ook Tijmen Zonnevijle is hier mee bezig, en werkte samen met Arts te Beatsdoctor aan een systeem dat muziek meteen omzet is een lichtshow:

Een heel andere insteek heeft Pieter Jan Pieters. Hij maakte als afstuderproject geluidsperformances met zelfgemaakte instrumenten die hij met zijn hele lichaam bespeelt. De manier waarop hij het lichaam als klankbron gebruikt past in een lange e-cultuur traditie (zoals werk van Diego Stocco of David Byrne), en als je daarin geinteresseerd bent raden we je ook aan om eens deze workshop van STEIM te bekijken.

Algoritmische analyses

Ben je geen fan van electronica, en speel je liever gitaar? Kijk dan eens naar Chordify, een startup van Bas de Haas, die zijn Phd onderzoek als dienst online beschikbaar maakte. Je upload een MP3 naar de site, en je krijgt de gitaar-akkoorden terug.

Maker-culture blijft spannend

We keken al eerder naar de explosie van 3D print initiatieven in Nederland, en het houdt niet op. Fascinerend is deze nieuwe technologie die in het lab van Joris Laarman is uitgewerkt, waarbij een robotarm overal tegenaan lijkt te kunnen 'printen'.

4746

We blijven ook fan van het Snijlab, een Rotterdams lasercutting-on-demand dienst. Op

de site vindt je fotos van de laatste producten die ze afgeleverd hebben, en daar zit veel creatiefs tussen. Bekijk bijvoorbeeld een van aan elkaar gebrande suiker gemaakte lepel, of de Snijpad, een houten iPad waar je documenten in kan presenteren. Het mooist is het businessmodel zelf, dat een afgeleide is van soortgelijke diensten die je rondom 3D printers vindt, zoals het enorm succesvolle (en Nederlandse) Shapeways.

Snuffel verder

Als je net als ons geen genoeg kan krijgen van al deze ontwikkelingen, kijk dan eens op http://numrush.nl/, een nieuw Nederlands blog dat een kleine voorliefde lijkt te hebben voor mooie datavisualisaties.

Contact

Share

Facebook comments