Kennis /

Nieuwe medialabs toegevoegd aan overzicht Nederland Labland

achtergrond

Geofort Gorinchem (foto: geofort.nl)

— De publicatie Nederland Labland laat een groot deel van de medialabs in Nederland zien, maar we blijven het overzicht uitbreiden. De volgende labs zullen zeker in een nieuwe editie worden opgenomen.

Geofort

Verstopt tussen de Zuid-Hollandse weilanden, vlakbij Gorinchem, vindt je het Geofort. Het is letterlijk een oud stenen fort waar nu nieuwe mogelijkheden van GPS en andere geomedia worden onderzocht. Veel van deze experimenten worden gedaan in samenwerking met het publiek dat het fort bezoekt. Het fort is een speelplek voor zowel wetenschap en bedrijfsleven. De schitterende website is ook een bezoekje waard.

4487
Soundlings _inn:still life (foto: Soundlings.nl)

Soundlings

Soundlings is een geëngageerd collectief van experimentele audiomakers. Samen maken ze interessante kunstwerken waarbij geluid uiteraard een belangrijke rol speelt. Het werk _inn:still life is een goed voorbeeld, en nu al een van de mooiste werken van het jaar.

Daarnaast brengen ze ook creatieven bij elkaar met de Think-Tank meetups, die online terug te kijken zijn.

Openlight

Openlight is een educatielab van van het Intelligent Lighting Institute dat onderdeel is van de TU/E in Eindhoven. Een lab dat openheid en samenwerking hoog in het vaandel heeft. Het heeft tot schitterende werken geleid, zoals projection mappings, installaties en prototypen voor schitterende lampen. Neem bijvoorbeeld Milanoled, een interactieve hanglamp die je hier op Vimeo kunt bekijken.

Metahaven

Metahaven is een studio voor vormgeving uit Amsterdam, met tentoonstellingen over de hele wereld. Een van hun bekende werken is Facestate, waarin ze de politiek achter Facebook verkennen. Ze zijn nu bezig om hun project Nulpunt op te zetten, wat een mix van Wikleaks en een sociaal netwerk moet worden.

Minifablab

In het hart van Utrecht ligt een fablab dat zo klein is dat we er overheen keken, het Minifablab. Maar het is niet minder interessant! Opgericht door Bart Bakker, de man achter het veel grotere Protospace, dat ook in Utrecht zit. Het lab onderzoekt hoe fablab tools steeds betaalbaarder en kleiner worden voor consumenten. Bart zit ook achter het LAOS Laser project, een open source laser cutter, vergelijkbaar met de Lasersaur.

FOAM lab

Het Amsterdamse fotografiemuseum FOAM organiseert met FOAM lab regelmatig evenementen voor jonge fotografen waarin nieuwe mogelijkheden binnen e-cultuur worden onderzocht. Elk jaar selecteren ze ook een groep jonge talenten, waarmee ze een specifiek onderzoek oppakken.

Hello Savants

Hello Savants is een commercieel ingesteld collectief van ontwikkelaars en ontwerpers dat zich, naar eigen zeggen, graag bezighoudt met rare projecten. Ze bouwen grote installaties voor Nokia-winkels maar geven ook vernieuwende workshops over programmeren.

Nederland Labland

Met meer dan vijftig medialabs is Nederland een echt labland. De publicatie Nederland Labland biedt een uitgebreide inventarisatie van deze medialabs: organisaties die mensen met uiteenlopende achtergronden bij elkaar brengen om op creatieve wijze de wisselwerking tussen media, technologie en maatschappij te onderzoeken.

Contact

Tags

Facebook comments