Nieuws /

Creatieve Industrie kan rekenen op bescheiden steun kabinet

Creatieve industrie Gogbot 2011

— Het kabinet / ministerie EL&I heeft voor de topsector Creatieve Industrie diverse maatregelen aangekondigd. De plannen hebben een sterk accent op het digitale domein.

1.Oprichting Dutch Creative Industries Council
Om het zelforganiserende vermogen te versterken en de verbindingen met andere topsectorente verbeteren ondersteunt het kabinet de oprichting van de Dutch Creative Industries Council (D-CIC). Decouncil zal de uitvoering van de agenda coördineren volgens het principe van de gouden driehoek. Het kabinet stelt daarvoor EUR 250.000 per jaar beschikbaar.

2. Ontwikkeling van een publiekprivaat topconsortium
Het kabinet ondersteunt het voorstel tot oprichting van een publiekprivaattopconsortium op het gebied van kennis en innovatie. Binnen het kader van het innovatiecontract zalhet topconsortium een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van concrete innovatieprogramma's.Daarbij zal het consortium zich richten op kennisintensieve activiteiten die voortvloeien uit het onderzoek en ook verder onderzoek initiëren. Het kabinetstelt tot en met 2013 EUR 1 miljoen beschikbaar voor het topconsortium. Daarnaast maakt het kabinet in het TNO-budget voor 2012 al EUR 1 miljoen vrij voor onderzoek. Het Kabinet het topteam CI om samen met de Metropoolregio Amsterdam het initiatief te nemen bij de ontwikkeling van het consortium. Het kabinet dringt daarbij aan op samenwerking met Eindhoven en eventueel andere creatieve regio's.

3. Vergroten maatschappelijke en economische meerwaarde
Het kabinet wil de potentiëlemeerwaarde van de creatieve industrie tot uiting laten komen. Hiertoe zal de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een Fonds voor de Creatieve Industrie inrichten. De missie van het fonds is om de maatschappelijke en economische meerwaarde van de creatieve industrie te vergroten,zowel in Nederland als internationaal. De totale omvang van het fonds bedraagt EUR 11,4 miljoen per jaar.

4. Verbetering van toegang tot kapitaal
De creatieve industrie bestaat hoofdzakelijk uit kleine en innovatieve bedrijven die meer dan gemiddeldeknelpunten ondervinden bij het verkrijgen van kapitaal. Bovendien vindt de creatieve industrie nog weinig aansluiting bij het huidige innovatie- en kapitaalmarktpakket van EL&I.Om deze knelpunten weg te nemen creëert de Minister van EL&I voor de creatieve industrie een luikvan in totaal EUR 8 miljoen in het MKB+ Innovatiefonds. Daarnaast neemt het kabinet het initiatief om samen met decreatieve industrie en de financiële sector de mogelijkheden te onderzoeken om sectorspecifiekeknelpunten in de markt weg te nemen.

5. Versterking van internationale positie
Het kabinet zal in 2013 doorgaan met het ondersteunen van DDFA internationaliseringactiviteiten van de creatieve industrie. Het kabinet versterkt de internationale positie van de creatieve industrie ook via de generieke maatregelen gericht op Holland Branding, economische diplomatie en acquisitievan topbedrijven, gebaseerd op input vanuit de creatieve sector. Toonaangevende events, festivals en congressen bieden de creatieve industrie een belangrijkplatform om elkaar te ontmoeten en om nieuwe innovatieve ideeën op te doen. Het totale netwerk aan events kan de komende jaren versterken wanneer er meer geïnvesteerdwordt in afstemming en samenwerking. Dit voorkomt doublures en verwatering van de boodschap.

6. Verkenning economische kansen Digital Gateway to Europe.
Het kabinet start in het najaar 2011 een verkenning vanuit de Digitale Agenda.nl om inzicht te krijgen inde economische kansen van de mobiele creatieve industrie.

7. Gebruik van open data en cloud computing stimuleren
Het kabinet wil ondernemerschap stimuleren door zoveel mogelijk van haar eigen data via open standaarden beschikbaar te stellen en vindt het belangrijk dat decentrale overheden dit ook doen. Daartoe zal het Kabinet in september een wedstrijd voor burgers, ondernemers en overheden organiseren "Apps for NL"

Bron: http://creatieveindustrienederland.ning.com/

Share

Facebook comments