Nieuws /
Dropstuff.NL verbindt jongeren en kunstenaars
— Op 29 februari (16.30 uur) opent nieuw initiatief Dropstuff.nl haar digitale deuren, maar tegelijkertijd is er ook de opening op het plein De Heuvel in Tilburg. Hoe zit deze combinatie tussen fysiek en digitale aanwezigheid precies in elkaar? Dropstuff.nl is een nieuw communicatieplatform in het publieke domein, dat fysiek toegankelijk is via een interactief mobiel paviljoen en digitaal via Dropstuff.nl. Het project richt zich met name op jongeren en bindt hen met professionele kunstenaars en twaalf deelnemende Nederlandse musea. Het project zal vanaf begin maart 2008 tot eind november 2009 rondreizen langs twaalf centrale pleinen in Nederland.
Het nieuwe initiatief is een concept van ontwerper René van Engelenburg, ontwikkeld in opdracht van Edwin Jacobs, tot voor kort cultuurmakelaar van de gemeente Tilburg en nu directeur van Museum de Lakenhal in Leiden. Hoe zijn zij met elkaar in contact gekomen? De organisatie: 'Naar aanleiding van een eerder project van René van Engelenburg, het mobiel tentoonstellingspaviljoen Pleinmuseum, vroeg Edwin Jacobs, directeur van Museum de Lakenhal in Leiden René van Engelenburg om een platform voor jongerencultuur in de openbare ruimte te bedenken. Dit vanuit de wens om jongeren aan te spreken in hun eigen taal,en hen te laten zien dat kunst veel meer kan zijn dan schilderijen aan witte muren'.
Dropstuff als Gesamtkunstwerk
Door nieuwe mediatechnieken zijn de communicatiemiddelen steeds talrijker en diverser geworden. Vooral ook de manieren waaróp men communiceert zijn breder en daarmee persoonlijker invulbaar geworden. Deze ontwikkelingen hebben een grote invloed op zowel de hedendaagse jongerencultuur als het domein van de beeldende kunsten. Daarnaast lijken oude en bevochten rechten, normen en grenzen te verschuiven en te vervagen. Nederland en meer ‘vrijdenkende’ landen zijn op zoek naar een nieuwe balans. Eist de wereld van de kunsten wel een essentiële plek op in deze discussie? Of laat deze het zomaar over zich heenkomen? Dropstuff.nl wil de relatie tussen hedendaagse kunst, jongerencultuur en de vrijheid van meningsuiting verkennen, bediscussiëren en als ‘Gesamtkunstwerk’ in beeld brengen. Het initiatief stelt zowel kunstenaars en musea als een breed jong publiek in staat om zich naar elkaar en naar hun omgeving uit te spreken. Het project heeft een mobiel ‘internetcafé‘, met een LED-scherm van zestig vierkante meter, als uitvalsbasis. Dropstuff.nl daagt de bezoekers uit door het stellen van vragen en het poneren van stellingen met thema’s rondom communicatiecultuur, met als ruimste inhoudelijke kader kunst en vrijheid van meningsuiting. De LED-wand van het paviljoen toont de reacties van de bezoekers in tekst, beeld en filmpjes via sms, de live webcams, de website www.dropstuff.nl en emails naar U@dropstuff.nl. Jongeren kunnen verhalen vertellen of statements maken; een soort digitale graffiti.
Om de programmering en de discussies inhoudelijk te voeden, worden speciaal voor Dropstuff.nl kunstwerken gemaakt vanuit een persoonlijk visie van een kunstenaar of ontwerper. Zij gebruiken de thematiek van de grenzen van vrijheid van meningsuiting én de interactiviteit van het paviljoen als uitgangspunt. Hierdoor zijn bezoekers in staat het eindresultaat te beïnvloeden. In Tilburg zijn drie werken ontwikkeld door: LADDS, Judith Kuijpers / Cre8ion.lab en Lee Chin Kok. Daarnaast is er een educatietraject ontwikkeld voor middelbare scholieren van VMBO, HAVO en VWO. Zij krijgen o.a. een concrete opdracht waarbij ze zelfstandig beeldmateriaal moeten produceren op basis van een zelfgemaakt storyboard. De uitkomsten worden zowel op het scherm als op YouTube getoond.
Door deze middelen hoopt Dropstuff.nl 'jongeren een ander beeld van kunst geven; namelijk dat zij dat ook zelf kunnen maken. Anderzijds volwassenen een beeld van jongerencultuur geven en laten zien hoe die vergroeid is met nieuwe media: beeld, teksten en video's zijn toegankelijker dan ooit en de jeugd profileert zich met deze wijze van communicatie'.
Deelnemende partijen
Het project wordt in elke stad gerealiseerd door Stichting Pleinmuseum in samenwerking met een Museum of instelling voor Hedendaagse Kunst zoals: Bureau Cultuurmakelaar en CiST in Tilburg, Museum De Paviljoens in Almere, het Armando Museum en de Zonnehof in Amersfoort, het Van Abbe Museum Eindhoven, het Stedelijk Museum Amsterdam, Het Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam, het SM’s in Den Bosch, Kunst & Cultuur Drenthe met gezamenlijke kunstinstellingen in Assen en Emmen, het Fries Museum in Leeuwarden en Stedelijk Museum de Lakenhal in Leiden. Daarnaast zijn per stad één of meerdere middelbare scholen betrokken.
Opening
De opening is op vrijdagmiddag 29 februari op plein De Heuvel in Tilburg. Meer informatie:www.dropstuff.nl