Nieuws /

E-cultuur route voor 20ste IDFA festival

— Het twintigste Internationale Documentaire Festival van Amsterdam is dit weekend van start gegaan. Tijdens het festival zijn er ook weer boeiende documentaires te zien over thema's als digitale cultuur, mediawijsheid, nieuwe media en innovatie. Om het wat makkelijker te maken voor mensen die ook geinteresseerd zijn in deze thema's -en om te zorgen dat er natuurlijk niets gemist wordt- geven we in deze blogpost een 'e-cultuur route' door het uitgebreide programma van de IDFA: een overzicht van een relevante films en evenementen.

Heddy Honigmann - Emoticons
Emoticons vertelt het verhaal van Saskia, Sanne, Samantha, Zineb, Inge en Debbie. Allemaal jonge meisjes van ongeveer 14 die actief zijn op het internet. Ondanks de verschillende activiteiten die ze er online op nahouden, hebben ze een ding gemeent: Voor al deze meiden is het internet een veilige plek, waar ze zichzelf kunnen zijn en contacten met anderen onderhouden, die vaak pas veel later worden gevolgd door een 'echte' ontmoeting.

De meisjes vertellen op hun gemak, zoals we van Honigmann gewend zijn, over hun ervaringen. Chatgesprekken worden afgewisseld met beelden van het dagelijks leven, waarin de computer een centrale plaats inneemt, ook al is hij uit. Het verschijnsel van de emoticon krijgt in deze documentaire een interessante rol: Het onuitspreekbare icoon begint waar woorden eindigen.

Meer:
IDFA
Honigmann's vorige documentaire: Forever online te bekijken

Recensie Movie 2 Movie

Ian Gouldstone - Guy 101
Ian Gouldstone legt in de korte animatiefilm (9 minuten) de wereld van de internetchatrooms bloot. De film vertelt het, op waargebeurde ervaringen gebaseerde, verhaal van de eenzame Keith, die kennismaakt met een lifter aan de andere kant van de wereld.

Gouldstone zegt zelf dat de film een respons is op het ervaren van een menselijk verhaal door een, zoals hij het noemt, koud medium. Door het gebruik van user interfaces als vertelvorm probeert Guy 101 om wat menselijkheid in de banale, gebruiksgerichte, beelden van moderne computers te stoppen. Voor de mensen die niet naar het IDFA gaan is er een voordeel: de korte film is ook online te bekijken.

Meer:
IDFA
BBC Film Network - Guy 101
Ian Gouldstone - Guy 101

Corinne van Egeraat - Micha Klein, Speeding on the Virtual Highway
De -provocatieve- titel belooft veel en ook de kleine rel rondom deze documentaire betekent dat je er eigenlijk niet omheen kan. Klein, pionier op het gebied van digitale kunst en fotografie, vindt dat de feiten verdraaid zijn en dat de film eigenlijk niet vertoond had mogen worden. Hij had zelf liever een documentaire gezien die op zijn werk focuste.

In plaats daarvan geeft Van Egeraat, voor de mensen die de persoon Micha Klein nog niet kennen, een verhalend portret van het leven van deze pionier op het gebied van digitale kunst. Een reis die eind jaren tachtig al begon toen Micha Klein een computer in een hoekje van de Gerrit Rietveld Academie ontdekte. Hoewel de film alleen dit weekend (22 november) op het IDFA draaide, is het zeker interessant om deze documentaire te zien als de kans er is.

Meer:
IDFA
NRC Blogs - Micha Klein en de kater van de jaren negentig

Jay Rosenblatt - Beginning Filmmaking
Dat mediawijsheid op vroege leeftijd al een rol kan spelen bewijst deze intrigerende documentaire van Rosenblatt, dat het nog moeilijk blijkt om kinderen met de media om te leren gaan bewijst het ook.

Rosenblatt wil zijn dochter Ella van vier leren om een film te maken, maar aan de vooravond van Ella's vijfde verjaardag blijkt de voorspelling van haar vader niet uitgekomen. Filmen is een volwassen bezigheid, leren vader en dochter. Er wordt verslag gedaan van Ella's vorderingen door een registrerende camera en door de opnamen uit Ella's eigen camera - waar ze tegen praat, voor zingt, verhaaltjes aan vertelt, aan wie ze haar speelgoedbeest laat zien en haar boze en blije buien toont.

Een boeiende documentaire over het leren omgaan met media, vooral in producerende zin, met de conclusie dat ook hierin kinderen zich over een langere periode moeten ontwikkelen. Leuk is dat vader Jay zijn bedenkingen zelf ook weergeeft. Hij heeft niet als focus gehad om te bewijzen dat het echt wel kan. En ook zijn dochter komt uiteindelijk tot de conclusie: 'I'm out of focus'.

Meer: IDFA Jay Rosenblatt's website

Workshops en sprekers
Naast de film biedt het IDFA ook een podium voor workshops en sprekers. Twee lichten wij eruit. Ten eerste de Mediamatic workshop AnyMedia@IDFA documentaire workshop die wordt afgesloten met het Documentary Practice in the Media Ecology groepslecture en debat. Doel is om de relatie te schetsen tussen inhoud, mediaformaten, en strategische productieplannen die van toepassing kunnen zijn op documentaires gemaakt met behulp van de nieuwe media. Is de Long Tail bijvoorbeeld van toepassing op het documentairegenre? Het debat is op 27 november.

Ten tweede, ook op 27 november, is er het onderdeel 'New Acts of Creation'. Tijdens het Now Media Hour worden ultrakorte documentaires gemaakt voor verschillende nieuwe media platformen. Hoe dat kan? Denk bijvooorbeeld aan de Minimovies ontwikkeld door Submarine en de zogeheten Global Mobile films die ITVS in de Verenigde Staten heeft ontwikkelde voor mobiele telefoons. Niet alleen de aanbodkant van de makers wordt belicht, ook de vraagkant van de markt komt aan bod. Naar welke inhoud wordt gezocht?

Share

Facebook comments