Nieuws /
Stedelijk doet Oude Lutherse Kerk aan met Future Tech
Foto genomen tijdens STRP 2011
— FUTURE TECH vindt plaats op woensdag 7 december met cyberantropoloog Amber Case (US), Manuel DeLanda (US), een inleiding door Floor van Spaendonck van Virtueel Platform en gemodereerd door Margriet Schravemakers (Stedelijk).
FUTURE TECH is de eerste van de lezingenreeks Facing Forward: Art & Theory from a Future Perspective. De serie wordt georganiseerd door het Stedelijk Museum Amsterdam, Universiteit van Amsterdam, de Appel arts centre, SMBA, W139 en Metropolis M. Meer op www.facingforward.nl/future-tech
Future Tech
De sprekers van deze avond zijn cyborgantropoloog Amber Case (US) en de Mexicaans-Amerikaanse schrijver en filosoof Manuel DeLanda (US). Met een inleiding door Floor van Spaendonck, directeur Virtueel Platform.
Op de twee lezingen volgt een debat met de sprekers en het publiek, dat gemodereerd zal worden door Margriet Schavemaker (NL), Hoofd Collecties en Onderzoek bij het Stedelijk Museum Amsterdam.
- Future Tech
In de gemoderniseerde samenleving strijden een sterk geloof in technologische vooruitgang en een gevestigd wantrouwen in de gevolgen van technologie voor de maatschappij en de toestand van de mens met elkaar om voorrang. Door de opkomst van de computer en mobiele technologie zijn onze levens diep verstrengeld geraakt met, of worden misschien zelfs wel beheerst door, machines die zowel worden geprezen als gevreesd. Als de wetenschap en technologie zich zo snel blijven ontwikkelen als in de laatste vijftig jaar, wat zal dan in toekomst de relatie zijn tussen vrouw/man en machine? Zal de posthumane toestand, beschreven door onder meer Donna Haraway en Katherine Hayles, werkelijkheid worden of zullen de culturele gevolgen van de technologische ontwikkelingen in de komende decennia stagneren?
strijd tussen sterk geloof in technologische vooruitgang en een gevestigd wantrouwen in de gevolgen van technologie
De toekomst lijkt vooral te liggen in de vervaging van het kunstmatige en het echte: van genetica tot augmented reality, de ‘natuurlijke’ wereld wordt vermengd met een gemaakte wereld. Hoe zal de verdere vergroeiing van deze vermengde werkelijkheden van invloed zijn op onze collectieve toestand? En welke rol spelen zij in de toekomst van de kunst?
Over Facing Forward: Art & Theory from a Future Perspective
Het programma van Facing Forward bestaat uit een serie van lezing- en debatavonden die ieder een ander urgent thema aanstippen en samen een mogelijk toekomstscenario schetsen van de hedendaagse kunst en (kunst)theorie, waarbij innovatie modellen en strategieën voor de praktijk van vandaag worden geboden.
Voor het volledige programma, meer informatie over de thema’s en sprekers, kaartverkoop en informatie over de workshops, kijk op de website www.facingforward.nl.
Praktische informatie
Kaarten: De toegangsprijs is € 10,00 per avond, indien u uw kaarten koopt via de website www.facingforward.nl. Kaarten aan de deur kosten € 12,50. Er geldt een bijzonder tarief voor studenten en Vrienden van het Stedelijk Museum.
Locatie: Oude Lutherse Kerk, Spui 411 (hoek Spui), Amsterdam.
Mediapartner: De Groene Amsterdammer
Redactieraad: Jelle Bouwhuis (SMBA), Ann Demeester (de Appel arts centre), Hendrik Folkerts (Stedelijk Museum Amsterdam), Christoph Lindner (ASCA, Universiteit van Amsterdam), Domeniek Ruyters (Metropolis M), Margriet Schavemaker (Stedelijk Museum Amsterdam) en Tim Voss (W139).
Facing Forward is mede mogelijk gemaakt door substantiële bijdragen van het Mondriaan Fonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst en SNS Reaal Fonds.