Nieuws /
Het Virtueel Platform staat in de startblokken maar kan niet vooruit!
— Het Virtueel Platform heeft bezwaar ingediend tegen de beslissing in de Cultuurnota om haar budget te bevriezen tot 2005. Ze is als ondersteunende instelling in de algemene maatregel meegenomen. Het Virtueel Platform is daardoor extra benadeeld door de keuze van de Staatssecretaris om geen rekening te houden met haar eigen keuze voor E-Cultuur in de periode 2005-2008.
De staatssecretaris en de Raad voor Cultuur zijn het erover eens: E-cultuur is een speerpunt van het cultuurbeleid voor de komende vier jaar. E-cultuur krijgt een apart hoofdstuk in de nieuwe Cultuurnota. De Raad voor Cultuur heeft in haar Cultuurnota Advies en in een apart advies eCultuur: van i naar e de rol van e-cultuur in het algemeen benadrukt. De staatssecretaris en de Raad zijn het eens over het belang van een Projectbureau voor E-cultuur, die opgezet zou moeten worden op korte termijn door twee e-cultuur instellingen, waaronder het Virtueel Platform. Ook zijn de Staatssecretaris en de Raad voor Cultuur het eens dat het Virtueel Platform zeer goed functioneert. Het is dan wonderlijk dat de Staatssecretaris het budget van het Virtueel Platform wil bevriezen tot 2006, puur omdat zij onder de titel 'ondersteunende instelling' valt.
Het Virtueel Platform wordt behandeld als 'ondersteunende instelling'. In die rol heeft het Virtueel Platform een unieke plaats in het cultuurbestel, in een nieuw en sectoroverschrijdend gebied dat volop in ontwikkeling is, en dat ook buiten de cultuursector van groot belang is (wetenschap, culturele industrie, zorg, onderwijs, erfgoed), en internationaal aanzien heeft. Het Virtueel Platform is producent van de zeer succesvolle E-Culture Fair, als volgt omschreven in De Financieel-Economische Tijd: "Met de net afgelopen 'e-culture fair' haalde het Nederlandse Virtuele Platform het creatieve talent uit de Europese nieuwe media voor een weekendje naar Amsterdam. Individuen, instellingen en enkele bedrijven toonden er lopende projecten en zochten nieuwe mogelijkheden voor nieuwe toepassingen. Er is weer hoop voor de slabakkende e-conomie. "De e-culture fair is het initiatief van een aantal organisaties uit de Nederlandse culturele en non profit sector. Verenigd als Virtueel Platform trekken ze de aandacht op de andere kant van de kenniseconomie en op de rol die de socio-culturele sector daarin kan spelen. Een belangrijke partner als brug tussen de culturele en bedrijfswereld dus. Dat werd ook weerspiegeld in de deelnemerslijst van deze beurs, met vertegenwoordigers uit de grote Europese medialabs, uit de bedrijfswereld en van individuele creatievelingen." (Pieter van Bogaert Nieuw leven voor de e-conomie, in de De Financieel-Economische Tijd 31/1 november 2003).
De rol van de E-culture fair wordt ook erkend door het InnovatiePlatform: in het Sleutelgebied Creatieve Industrie van het InnovatiePlatform is de E-Culture Fair opgenomen als een belangrijke pijler van de Creatieve Industrie.
Het Virtueel Platform staat klaar om het Projectbureau voor E-cultuur op te richten, in het kader daarvan een intensieve reeks activiteiten te organiseren, en de volgende E-Culture Fair te lanceren. Door een beleid dat inconsistent is en wel prioriteiten ziet maar geen middelen daarvoor vrijmaakt, wordt een kans gemist om de innovatieve kracht van de creatieve e-cultuursector uit te buiten voor de Nederlandse kenniseconomie.