Nieuws /

Kabinet komt met Kenniscentrum gericht op Media-Educatie

— Het kabinet komt met een expertisecentrum gericht op kinderen en de media. In dit centrum leren bijvoorbeeld ouders, onderwijzers en kinderen hoe ze verstandig met de media kunnen omgaan.

Dit moet kinderen mediawijsheid bijbrengen en ze leren niet alles te vertrouwen wat in de media wordt gebracht, heeft minister Ronald Plasterk (Cultuur) vrijdag na afloop van de ministerraad bekendgemaakt. Hij en collega André Rouvoet (Jeugd en Gezin) trekken 1 miljoen euro uit voor het expertisecentrum, dat wordt gevestigd in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. In de openbare bibliotheken komen loketten waar ouders en anderen fysiek terechtkunnen voor informatie over kinderen en de rol van de media.

Plasterk en Rouvoet besloten verder dat de Nicam, de organisatie achter de Kijkwijzer, films, dvd's en televisieprogramma's voortaan ook gaat classificeren voor kinderen tot 9 jaar. Tot nu toe beoordeelt de Kijkwijzer of films en programma's geschikt zijn voor kinderen tot 6 jaar, 12 jaar, 16 jaar of van alle leeftijden. Maar de ministers vinden het gat tussen 6 en 12 jaar te groot.

Via een brief aan de Tweede Kamer in februari van dit jaar gaf Plasterk al aan lessen over internet gestructureerder te willen aanbieden. Veel scholen en stichtingen bieden op dit moment al zelf lessen over internet aan. Plasterk wil dat er "meer samenwerking en synergie" in die programma's ontstaat. Het nieuwe initiatief moet hier gehoor aan geven. (Via ANP en NU.NL)

Recent verscheen via de website van Virtueel Platform het artikel "Mediawijsheid en de e-Cultuursector" (door Levien Nordeman) waarin de relevantie van media-educatie en mediawijsheid voor de e-Cultuursector wordt besproken. Ook het Jeugd 2.0 debat, georganiseerd tijdens Cinekid tijdens 2007, behandelde dit thema.

Share

Facebook comments