Nieuws /

Lezing The Prism of Evil Media

Evil Media Distribution Centre. Foto: Johannes Schwartz

— Graham Harwood (YoHa) en Matthew Fuller (Goldsmiths, University of London) gaven tijdens The Prism of Evil Media op 12 september in Het Nieuwe Instituut twee lezingen over ‘grijze media’.

Grijze media zijn objecten en systemen die het leven onopgemerkt vormgeven, zoals magnetron, papierversnipperaar, databases, post-it notes en workflowsystemen tot tampons. De discussie werd geleid door curator en onderzoeker Annet Dekker. The Prism of Evil Media is onderdeel van zomerprogramma De Ruïne.

De term Evil Media komt van het gelijknamige boek van Matthew Fuller en Andrew Goffey. Evil Media is een filosofisch handboek over de rol van macht in de 21e eeuw. De auteurs nodigen lezers uit om de abstracte infrastructuren te verkennen die in onze samenleving werkzaam zijn. Vervolgens speculeren ze over talloze manieren om deze systemen te manipuleren. Zonder een oordeel te vellen over grijze media proberen zij aan de hand van een aantal strategieën de onzichtbare macht van deze media op ons gedrag te doorgronden.

Geïnspireerd op het boek presenteert kunstenaarsgroep YoHa (Graham Harwood en Matsuko Yokokoji) in de installatie Evil Media Distribution Centre een aantal voorbeelden van grijze media. Verschillende mensen zijn gevraagd een grijs object te kiezen en vervolgens de productiedatum, ontwerper en context aan te geven. Deze eenvoudige strategie maakt de gedachte achter de oorsprong van het object duidelijk. Het geeft inzicht in beweegredenen en motivaties waardoor processen en producten in een ander licht komen te staan. Betekenissen die we al lang vergeten waren komen naar boven. Tegelijkertijd biedt het een scala aan mogelijkheden voor manipulatie van deze grijze media. Het Evil Media Distribution Centre laat met humor zien hoe sorteeralgoritmes, workflow systemen, abstractielagen en de ideologie van management ons leven vormgeven.

Share

Facebook comments