Nieuws /
Sterke digitale cultuurprojecten krijgen 'Best Practice' onderscheiding
— Ruim 50 Nederlandse kunstenaars, culturele instellingen en bedrijven ontvangen 29 april, op de traditionele lintjesdag, van Virtueel Platform een Best Practice rozet voor hun vernieuwende digitale kunstproject.
'Best Practice' zijn de meest innovatieve en inspirerende nieuwe media producten uit kunst, cultuur en maatschappij. Denk aan mobiele games in musea, mobiele architectuur apps, videoschermen op NS-stations en vele andere verrassende digitale projecten. Alle Best Practice projecten staan op virtueelplatform.nl/bestpractice
Digitale cultuur in Nederland
De Nederlandse digitale kunstsector is sterk in opmars. Opleidingen, medialabs, culturele instellingen, gamebedrijven en de creatieve industrie experimenteren met digitale technieken om cultureel interessante inhoud te ontwikkelen. De serie Best Practices zijn mede bedoeld als inspiratiebron voor musea en maatschappelijke organisaties. Door gebruik te maken van de kennis en de inzichten van de Nederlandse mediamakers kunnen maatschappelijke instellingen hun inhoudelijke boodschap beter overbrengen.
Floor van Spaendonck, directeur van Virtueel Platform: "De geselecteerde projecten beschikken stuk voor stuk over een 'wow'-factor, omdat het project enorm interactief of participatief is, technologisch innovatief of tot stand kwam in een bijzondere samenwerking. Bij goede e-cultuurprojecten gaat het niet alleen om technologie, maar vooral over de inzet ervan om verhalen en ervaringen met het publiek te delen, en om meer mensen te bereiken."
Postercampagne
Vijf van de 50 Best Practice projecten zijn vanaf 9 mei ook te zien in een postercampagne in het centrum van Amsterdam, ten tijde van de kunstbeurs Art Amsterdam:
- Collapsus van Submarine Channel: interactieve online game voor jongeren over een dreigende energiecrisis
- IkPod van Mediamatic: omgebouwde iPod met een chiplezer, die een nieuwe dimensie geeft aan het herdenken van joodse slachtoffers in de Hollandsche Schouwburg
- FabLab van de Waag Society: vrij toegankelijke werkruimtes met o.a. 3D printer om je eigen producten te maken.
- UAR van NAi: architectuur app voor de smartphone, met informatie over bestaande- maar ook afgebroken en nooit gerealiseerde gebouwen.
- Juggling Sound Balls van STEIM: jongleerballen boordevol electronica voor gebruik op muziekpodia.
Over Virtueel Platform
Virtueel Platform is sectorinstituut voor e-cultuur. De missie van Virtueel Platform is het stimuleren en tonen van excellente digitale cultuur in binnen- en buitenland. Virtueel Platform brengt afnemers en makers van goede initiatieven op het gebied van digitale cultuur bij elkaar.