Nieuws /

Videokunstcollectie The One Minutes duurzaam gearchiveerd

One Minute Eric Von Robertson (foto: vonrobertson.wordpress.com)

— Het Nederlands instituut voor Beeld en Geluid en stichting The One Minutes gaan met hulp van het BMW concern samenwerken om de videokunstcollectie van 10.000 One Minutes duurzaam te archiveren.

Beeld en Geluid en BMW slaan de handen ineen om de bijzondere collectie videokunst The One Minutes veilig te stellen voor toekomstige generaties. BMW verbindt haar naam al jaren aan initiatieven die zich op innoverende wijze als iconen van Nederlandse cultuur manifesteren.

Publiek/private samenwerking
Via deze nieuwe vorm van publiek/private samenwerking wordt uniek (audiovisueel) cultureel erfgoed, dat niet tot de collectie van Beeld en Geluid behoort, duurzaam gearchiveerd en voor de toekomstige generaties beschikbaar gemaakt. Beeld en Geluid versterkt en verrijkt hiermee haar positie als curator van audiovisueel erfgoed en zet met deze samenwerking nieuwe stappen in het domein van kunstcollecties, in het bijzonder videokunst.

De collectie bevat werk van kunstenaars, filmmakers, studenten en jongeren uit meer dan 100 landen

10.000 One Minutes sinds 1998
The One Minutes collectie is een verzameling videokunst over uiteenlopende thema’s die precies 1 minuut duren. De collectie is een initiatief van het Sandberg Instituut, de masteropleiding van de Rietveld Academie. Sinds 1998 zijn er door kunstenaars, filmmakers, studenten en jongeren uit meer dan 100 landen ruim 10.000 One Minutes gemaakt.

Elke week zend de AVRO in Kunstuur een van de One Minutes films uit.

4181
The One Minutes bij Inkijk #17 (foto: Luuk Kramer / SKOR)

Presentatie met Sacha Bronwasser
Op woensdag 8 februari 2012 om 16.15 uur wordt de nieuwe samenwerking tussen het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, het BMW concern en The One Minutes stichting bij Beeld en Geluid in Hilversum ondertekend. Sacha Bronwasser, kunsthistorica en journaliste van de Volkskrant, toont haar favoriete One Minutes en geeft een korte toelichting op de collectie vanuit kunsthistorisch perspectief.

Aanmelden via Beeld en Geluid: secretariaat@beeldengeluid.nl

Share

Facebook comments