Activiteiten / publicatie

Archive 2020: Sustainable Archiving of Born Digital Content

publicatie

Archive 2020 (foto: Annegien van Doorn)

— Duurzame archivering van born-digital kunst en cultuur.

​Blogs, games, online kunstwerken en ander born-digital materiaal gaat verloren door browser updates en nieuwe systemen. In de publicatie Archive2020 presenteert Virtueel Platform de meest urgente problemen en pleit voor duurzame archivering van kunst en cultuur.

Alledaagse digitale data wordt ontoegankelijk. Vooral 'born-digital' materiaal zoals games, weblogs, internetkunst maar ook muziekfiles en digitale foto's zullen als gevolg van software innovaties, browser updates en nieuwe systemen verloren gaan. Virtueel Platform, instelling voor digitale kunst, media en e-cultuur, presenteert vandaag Archive 2020 met daarin de meest urgente problemen en het pleidooi voor duurzame archivering van digitale kunst en cultuur.

Terwijl culturele instellingen al wel video's, foto's en documenten digitaliseren dreigt tegelijkertijd recent materiaal uit het digitale domein te verdwijnen of ontoegankelijk te worden. 'Born-digital' is digitaal materiaal dat geen overeenkomstige analoge tegenhanger heeft. Zonder maatregelen, zo stelt Virtueel Platform, gaan veel weblogs, online kunstwerken, websites, wiki's en games verloren.

Archive2020
Virtueel Platform onderzocht in 2009 en 2010 samen met een groep digitale specialisten en wetenschappers de gevolgen van digitalisering van cultureel erfgoed op de lange termijn. De conclusies van het onderzoek Archive 2020 gaan onder andere in op methoden van documenteren, emulatie versus migratie strategieën, de ontwikkeling van nieuwe software en hardware en het belang van kennisoverdracht.

Met Archive 2020 waarschuwt Virtueel Platform voor de risico's van het verloren gaan van digital born materiaal, geeft inzicht in de uitdagingen en biedt als oplossing aanbevelingen voor archivering van de dynamische digitale wereld. Naast het gebruik open standaarden, gaat het om kennisdelen, het tonen van best practices en vooral ook bewustwording dat er maatregelen nodig zijn om over tien jaar nog digital born materiaal te kunnen bekijken. Ironisch genoeg, in dit digitale tijdperk, behoren mondelinge kennisoverdracht en zelfs het printen van internet tot de reële mogelijkheden. 

Colofon
Archive2020 - Sustainable Archiving of Born-Digital Cultural Content. 112 p. Engelstalig. Uitgegeven door Virtueel Platform. ISBN/EAN 978-94-90108-04-5.

Samengesteld door Annet Dekker van Virtueel Platform met bijdragen van o.a. Martine Neddam, Anne Laforet, Aymeric Mansoux, Marloes de Valk, Florian Cramer, Caitlin Jones, Gabriele Blome, Gaby Wijers, Lizzie Muller, Jeroen van Mastrigt, Maurits van der Graaf en Gerhard Nauta (DEN). Design: Studio GloriusVandeVen

Facebook comments