Masterclass Kunstkritiek 2009
— — Tien upcoming critici en opinieleiders geïnteresseerd in digitale vormen van kunst beginnen 28 augustus aan de masterclass Kritisch schrijven over digitale kunst
Domein voor Kunstkritiek en Virtueel Platform organiseren een langlopende masterclass “Kritisch schrijven over digitale kunst”.
Tien upcoming critici en opinieleiders geïnteresseerd in digitale vormen van kunst beginnen 28 augustus aan de masterclass Kritisch schrijven over digitale kunst - van steampunk tot datavisualisatie, van robotica tot bio-(wet)art, van science fiction en performance tot flexibele architectuur. De masterclass is een initiatief van Domein voor Kunstkritiek, Virtueel Platform en Tubelight en wordt gesubsidieerd door de Mondriaan Stichting.
Kunstenaars en experts spreken over de kennis die nodig is voor de interpretatie en vertaling van digitale mediakunst; Raymond van den Boogerd en zijn collega-krantenredacteuren komen langs om de groep te stimuleren tot het schrijven van toegankelijke en prikkelende kritieken. Het resultaat verschijnt in een speciale uitgave van het tijdschrift Tubelight. Verschijningsdatum februari 2010.
Hoewel inmiddels veel mensen met computers en het internet werken, een mobiele telefoon en een online leven hebben, is dit alledaagse gebruik anders dan waarnemen van en reflecteren op de manier waarop kunstenaars, wetenschappers en 'creatieven' met technologie omgaan.
Kritisch schrijven over digitale kunst
Op
dit moment vindt er een belangrijke verandering plaats in de praktijk
en het debat dat in die kringen gevoerd wordt. Behalve dat digitale
cultuur zelf voortdurend in ontwikkeling is, wordt er gezocht naar meer
connectie en samenwerking tussen de wetenschap en technische research,
de hedendaagse beeldende kunst en andere autonome artistieke praktijken
waarin digitale media gebruikt worden.
Twee duidelijke voorbeelden hiervan zijn de tentoonstelling Deep Screen in het Stedelijk Museum en de HolyFire-tentoonstelling in het Imal in Brussel. De partners in Kritisch schrijven over digitale kunst constateren met deze wetenschappers, kunstenaars en creatieven dat een intelligente en kritische reflectie op hedendaagse kunst die digitale media gebruikt – uitzonderingen daargelaten - ontbreekt, evenals een vertaling van deze kunstvorm naar een breder publiek. De kunstkritiek heeft in dit domein van de kunstwereld nog een inhaalslag te maken.
Daarom hebben Domein voor Kunstkritiek en Virtueel Platform krachten gebundeld in de masterclass “Kritisch schrijven over digitale kunst”. Deze biedt beginnende critici te een gedegen vakkundige basis voor de interpretatie en vertaling van digitale media kunst. De masterclass leert deze kunst te plaatsen in een kunsthistorische, cultuurhistorisch, maatschappelijke en sociale context.
De masterclass biedt een fundament van kennis en inzicht in deze vormen van kunst, en ontwikkelt hun vermogen daarover op een kritische en voor een breed publiek toegankelijke manier te schrijven. Kortom, om ingewikkelde dingen simpel en enthousiasmerend uit te leggen aan een breed publiek.
De deelnemers zijn geselecteerd door Annet Dekker (Virtueel Platform), Raymond Frenken (Tubelight), Ine Poppe (journalist NRC) en Sonja van der Valk (Domein voor Kunstkritiek).
Programma
Het
traject duurt twaalf weken en vindt plaats in Amsterdam van 14
september t/m eind december 2009. , waarbinnen acht bijeenkomsten
plaatsvinden: een kennismakingsbijeenkomst, lezingen en bezoeken aan
ateliers en festivals zoals Gogbot, solo Cory Arcangel@NIMk, Cinekid, Tedx Amsterdam en BALTAN Laboratories
in Eindhoven. De masterclass wordt begeleid door journaliste Ine Poppe
(NRC) en programmamaker Annet Dekker (Virtueel Platform).
Gastsprekers zijn organisatoren en curatoren uit het veld, theoretici, journalisten en kunstenaars van verschillende disciplines en achtergronden. De deelnemers kiezen elk een specifiek onderwerp binnen het grote domein van de digitale mediakunst waarover zijn minimaal één stuk publiceren op de projectsite en in tijdschrift Tubelight. Het project wordt afgesloten met een publieke presentatie van de publicatie en de website.