Activiteiten / evenement

Moving Stories: Musea vertellen verhalen met digitale middelen

evenement

SNS REAAL Fonds visualisatie toekenningen 2012 (screenshot: snsrealfonds.nl)

— Voor musea worden het vertellen van verhalen en het creëren van ervaringen steeds belangrijker als manier om de collecties voor het publiek te ontsluiten. Digitale media bieden hiervoor vele nieuwe mogelijkheden.

Op vrijdag 8 maart 2013 organiseren Het Nieuwe Instituut en SNS REAAL Fonds een seminar voor museumprofessionals en andere geïnteresseerden om kennis te delen en meer te weten te komen over het ontwikkelen van deze projecten.

Moving Stories is helaas uitverkocht.

Game designer Kars Alfrink (NL), onderzoeker en lector Harry van Vliet (NL) en kunstenaar Duncan Speakman (UK) geven inzicht in het ontwerp- en ontwikkelingproces van verhalen- en gameprojecten voor musea. Zij zullen ook goede voorbeelden tonen.

Daarnaast presenteren 13 Nederlandse musea, verdeeld over drie parallelle sessies, de projecten die zij ontwikkelen met ondersteuning vanuit de programmaregeling Digitale innovatie in musea van SNS REAAL Fonds. Ze geven inzicht in het ontwerpproces en in de keuzes die ze maakten bij de ontwikkeling. Bovendien hebben zij allemaal een vraag die ze met het aanwezige publiek willen bespreken.

Programmaregeling Digitale innovatie in musea

De programmaregeling Digitale innovatie in musea is door SNS REAAL Fonds in 2012 in het leven geroepen. Vanwege het succes van deze eerste regeling van SNS REAAL Fonds is besloten in juni 2013 nogmaals musea de gelegenheid te geven een (nieuw) plan in te dienen. Daarover volgt later meer informatie via de site en nieuwsbrief van SNS REAAL Fonds.

SNS REAAL Fonds is een actueel, ondernemend en maatschappelijk betrokken fonds dat opereert onafhankelijk van de zojuist genationaliseerde SNS REAAL NV. Zij ontvangt haar gelden van de Stichting Beheer SNS REAAL. SNS REAAL Fonds maakt dan ook geen deel uit van de nationalisatie. Voor meer informatie klik hier: www.snsreaalfonds.nl/home

PROGRAMMA

De experts

Kars Alfrink (Hubbub) is onderzoeker en ontwerper van applied games, en de motor achter internationaal ontwerpbureau Hubbub. Met Hubbub onderzoekt, ontwerpt en ontwikkelt Kars Alfrink nieuwe soorten games en nieuwe vormen van spelen die sociale verandering in gang zetten. De games van Hubbub bevorderen uiteenlopende zaken als burgerbetrokkenheid, culturele participatie, samenwerking op de werkvloer en informeel leren. Maar het belangrijkst is dat ze leuk zijn om te spelen...

Dr. Harry van Vliet is sinds 2007 Lector Crossmedia Business. Hij is zowel psycholoog als film- en televisiewetenschapper. Het crossmedialab waar hij bij betrokken is onderzoekt hoe musea crossmedia en transmedia kunnen inzetten. Voor deze lezing heeft Harry van Vliet alle aanvragen van de regeling Digitale innovatie in musea geanalyseerd. Verder heeft hij een overzicht gemaakt van wat Nederlandse musea op dit gebied doen en nalaten, en wat de voornaamste ontwikkelingen zijn.

Duncan Speakman (UK) is een regisseur van kunstenaarscollectief Circumstance. Circumstance maakt narratieve cinematische ervaringen op onverwachte locaties. Deze ervaringen kunnen vele vormen aannemen: van massale participatieve performances en intieme verhalen in-je-oor tot installaties en workshops. Duncan Speakman toont recent werk van Circumstance, gaat in op de esthetische aspecten die komen kijken bij het creëren van narratieve ervaringen in ongecontroleerde publieke ruimtes in de stad, en kijkt naar de sociale aspecten van mobiele technologie.

Plannen van musea

In de tweede helft van het programma presenteren en bediscussiëren de volgende 13 musea de plannen waarvoor zij in januari 2013financiering hebben ontvangen uit de regeling Digitale innovatie in musea van SNS REAAL Fonds:

 • CODA, ‘Sieraden’
 • Nederlands Fotomuseum, Mijn Icoon Foto’s
 • Museum Het Valkhof, Middeleeuws Nijmegen in een gezinsapp en game
 • Huis Van Gijn, App Vraag het Juffrouw Fijn van Draat
 • Centraal Museum, YoMu. Maak van de stad Utrecht jouw persoonlijke museum
 • Museum De Lakenhal, Hoe het laken uit Leiden verdween
 • AAMU Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst, The StorytellerApp
 • EYE Film Instituut Nederland, EYEwalk
 • Letterkundig Museum, Het stenen bruidsbed
 • Allard Pierson Museum, Natural interaction geïntegreerd in het museum
 • Stichting Rijksmuseum van Oudheden, Het Negende Wereldwonder
 • Rijksmuseum, Ontwikkeling interactieve elementen multimediatour
 • Museum Het Prinsenhof, Het Duel

Details

Adres: Het Auditorium van Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam.
Datum: 8 maart 2013
Tijd: Zaal open: 13.00 uur, aanvang 13.30 uur. Einde, met borrel: 17.00 uur.
Prijs: € 12,50

Inschrijven

Moving Stories is helaas uitverkocht.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Klaas Kuitenbrouwer: k.kuitenbrouwer@hetnieuweinstituut.nl.

Share

Facebook comments