Best practice /

Bijlmer Euro

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Toko Kai Hing, Foto: ImagineIC

Bijlmer Euro is een sociaal kunstproject in de Amsterdamse Bijlmer waarbij eurobiljetten worden voorzien van RFID-chips. Wanneer een klant in één van de zeventien deelnemende lokale ondernemingen met deze lokale “munteenheid” betaalt wordt het biljet gescand en de routes van het biljet tussen de winkels automatisch vastgelegd en ontvangt hij een korting.

Met dit alternatieve waardesysteem worden lokale ondernemers met diverse achtergronden en klantenkringen aan elkaar verbonden. Zo overbrugt Bijlmer Euro grenzen en is zij in oefening in de versterking van onderlinge contacten. Deelnemende winkels zijn bijvoorbeeld de Turkse kledingreparatie en stomerij service Dona Tex, de Surinaamse broodjeszaak van meneer Tjin en de Hollandse slagerij Nico’s Slagerij.

Een online visualisatie geeft daarbij real-time inzicht in het bewegingspatroon van de Bijlmer Euro’s tussen de winkels. Informatie af te lezen uit de visualisatie kan verder ingezet worden ter stimulering van de lokale economie. Zo werd bijvoorbeeld zichtbaar dat veel Bijlmer Euro’s eerst gebruikt zijn bij Tjin’s en daarna hun weg vinden naar Dona Tex. Een eventueel signaal voor beide winkeleigenaars om de handen in één te slaan.

4686
Bijlmer Euro

Bijlmer Euro maakt innovatief gebruik van de nieuwe technologie RFID. Door deze op briefgeld te gebruiken worden normaal gesproken onzichtbare sociale, economische en culture relaties duidelijk waarmee reflectie op de sociale relaties in de buurt mogelijk wordt.

Op de lange termijn is het doel van de kunstenaars “een prototype te ontwikkelen voor een global community aangespoord diaspora geldsysteem”. De Surinaamse dollar zou bijvoorbeeld gekoppeld kunnen worden aan de Bijlmer Euro, zodat de onderling nu al aanwezige geldstromen een verdere positieve impuls ontvangen. De Bijlmer Euro werd ontwikkeld door Christian Nold.

auteur: Niels Kerssens

Gemaakt door

Christian Nold

Kunstenaar en vormgever

bekijk website

Eindoordeel

  • bevordert sociale cohesie
  • slimme manier om (geld)stromen binnen een gemeenschap zichtbaar te maken
  • inspirerende hack van het financiele systeem

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Gerelateerde thema's

Interessante ontwikkelingen die organisatiebreed worden behandeld.

Tags

Facebook comments