Best practice /

Cell Phone Disco

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Cell Phone Disco (foto: Max Glanville)

Op een gigantische oppervlakte flikkeren duizenden LED-lampen af en aan. Wanneer een mobiele telefoon een inkomend gesprek of bericht krijgt, lichten de lampen even op, waardoor een dynamische 'cell phone disco' ontstaat.

De muur met flikkerende lichtbronnen bestaat uit LED-lampen, batterijen en electromagnetische sensoren, die de elektromagnetische straling van actieve mobiele telefoons opvangen en vervolgens omzetten in verlichting.

Toeschouwers kunnen de installatie actief beïnvloeden door met hun telefoon langs de wand te bewegen. Omdat de LED-lampen enkele seconden blijven branden ontstaan op deze manier tijdelijke lichttekeningen.

4342
Cell Phone Disco (interactivearchitecture.org)

De Cell Phone Disco laat zien hoe de aanwezigheid van mobiele telefoons verder reikt dan het fysieke apparaat. In de stedelijke omgeving bevinden we ons voortdurend temidden van WIFI-netwerken, straling en andere onzichtbare velden en netwerken.

De Cell Phone Disco maakt zichtbaar wat tot dusver het exclusieve domein van telecombedrijven was. Het werk zet aan tot denken over de groeiende intensiteit van de netwerken die we normaal gesproken niet waarnemen. De makers van de Cell Phone Disco laten het aan de toeschouwer om een eigen standpunt in te nemen.


Architect Ursula Lavrenčič en informatie ontwerper Auke Touwslager maakten in 2006 de eerste versie van de Cell Phone Disco. De installatie was wereldwijd al te zien in verschillende galerieën, musea en tijdens festivals, waaronder het WIRED Nextfest in Chicago en tijdens STRP in Eindhoven.


auteur: Katía Truijen

Gemaakt door

Auke Touwslager

informationlab

bekijk website

Ursula Lavrenčič

architect

Eindoordeel

  • maakt de alomtegenwoordige aanwezigheid van netwerken zichtbaar

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Tags

Facebook comments