Kennis /

Video mapping collectief Nota Bene Visual uit Istanbul op Fiber

interview

Nota Bene Visual (foto: FIBER 2012)

— Het video mapping collectief NOTA BENE Visual uit Istanbul komt zaterdag 24 maart naar het Fiber Festival. In dit interview geven ze een kijkje in de keuken bij hun studio in Istanbul.

NOTA BENE Visual werkt vooral aan video projection mapping. Denk bijvoorbeeld aan grote gebouwen en oppervlaktes waar door middel van projectoren beeld op is te zien. De ontwerpen die de studio hiervoor maakt zijn uniek en transformeren de visualisatie en het oppervlak tot een dynamisch geheel.

Tijdens FIBER 2012 zal Nota Bene Visual de installatie In Order to Control laten zien. Deze interactieve, typografische installatie laat een lange, herhalende tekst zien. Zodra je de zin probeert te lezen, word je onderdeel van het werk.

'Culturele verschillen en tegenstellingen leiden echt tot andere ideeën.'

Het bezoek wordt mede mogelijk gemaakt door het Virtueel Platform bezoekersprogramma. Deze subsidieregeling stelt culturele organisaties in staat om buitenlandse expertise naar Nederland te halen. Voorstellen kunnen worden gedaan door buitenlandse experts zelf, of door culturele organisaties uit Nederland.

Fabian van Sluijs van FIBER stelde NOTA BENE Visual enkele vragen over de projecten, nieuwe media cultuur in Turkije en de samenwerkingen met Nederlandse organisaties.

4283
NOTA BENE Visual (foto: FIBER 2012)

NOTA BENE Visual

NOTA BENE Visual (NBv) is opgericht door drie vrienden: Tevfik R. Gözlükçü, Burak Gölge en Ayşegül Kantarcı. Ze studeerden samen aan de faculteit Communicatie en Design van de Sabanci University in Istanbul. Ondanks dat ze dezelfde opleiding hebben, heeft ieder lid zijn eigen beeldtaal ontwikkeld.

De initator van het eerste video mapping project was Tevfik. Hij wilde zijn eigen techniek verbeteren en begon hiermee tijdens zijn afstudeerjaar. Vervolgens ging hij met autonoom fotograaf Burak samenwerken.

Tevfik is begonnen als animator en is zelfverklaard nieuwe media freak, maar hij ontwikkelde zich gaandeweg tot audiovisueel performer. Hij leidt de technische productie van alle NBv projecten.

Burak heeft zich vanuit zijn basis als fotograaf ontwikkeld tot ontwerper en hij begeleidt de producties van NBv. Ayşegül werkte mee aan filmproducties, illustraties en organiseerde festivals. Bij NBv werkt ze nu als regisseusse en schrijft ze scripts voor projecten.

Nieuwe media cultuur in Turkije

In de nieuwe media sector van Turkije worden elke dag grenzen verlegd. Zeker in Istanbul zie je steeds meer experimenteel werk en interactieve installaties onstaan vanuit de disciplines kunst en design. In 2011 werd ook de internationale ISEA-conferentie in Istanbul georganiseerd.

Als je op zoek bent naar innovatieve kunst en cultuur in Turkije, dan tipt NBv organisaties als het Amber Platform en Borusan Sanat of de studio van NOTA BENE Visual zelf.

3854
ISEA 2011 Istanbul (foto: promotie)

Tussen autonoom en commercieel

NBv: 'Bij het ontwikkelen van mapping-projecten kijken we altijd eerst naar de afmetingen en de context van de ruimte. In het geval van commerciële opdrachten (zoals in bovenstaande YouTube video van textielmaker NetWork) zal de visuele content gebaseerd worden op bedrijfsidentiteit en op het aanspreken van de doelgroep.'

'Wanneer we onze eigen artistieke projecten ontwikkelen moet de content het concept en vormentaal overbrengen. Bij elk project ontwikkelen we een nieuwe (technische) aanpak omdat elke locatie en omgeving weer anders is.
Twee motto’s liggen ons nauw aan het hart, namelijk: "Keep it simple" en "Less is more".'

'Commerciële projecten moeten het publiek imponeren en aan de verwachtingen van de klant voldoen. Onze eigen projecten moeten onze artistieke behoeften bevredigen en moeten het publiek vermaken en tot denken zetten.'

Samenwerkingen met Nederland

NBv: 'We zijn erg blij dat we uitgenodigd zijn om deel te nemen aan FIBER Festival en andere kunstenaars en ontwerpers uit Nederland te ontmoeten. De culturele verschillen en tegenstellingen leiden echt tot andere ideeën. Nederland is volgens ons meer gericht op theorie en concept, Turkije is meer gericht op praktijk.'

'We hebben ook al verschillende keren samengewerkt met organisaties uit Nederland. Studio TAKT uit Utrecht ontwerpt het geluid voor onze projecten. Eerder werkten we al samen met het Utrechtse Born Digital aan een projectie voor Techfest 2012 in Bombai. Nederland is voor ons dus een land met veel interessante mensen die werkzaam zijn op het gebied van nieuwe media.'

Interview: Fabian van Sluijs

Share

Tags

Facebook comments