Best practice /

De Coupé

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

De Coupe (foto: SKOR / Gert Jan van Rooij)

​Op de ramen van De Coupé wordt een Nederlands polderlandschap geprojecteerd. In de keuze voor de ervaring is rekening gehouden met de cognitieve mogelijkheden van Alzheimerpatienten. De beelden spelen in op de moeite die patienten hebben om beelden te interpreteren.

Yvonne Dröge-Wendel en Lino Hellings, makers van De Coupé, werden in 2006 uitgenodigd door Delfts zorgcentrum De Bieslandhof en SKOR voor een gezamenlijke opdracht. Ze wilden aanvankelijk een stimulerend kunstwerk maken. Het werk moest echter wel aansluiten op de wensen van de bewoners. De kunstenaars onderzochten hun gedrag en de mogelijkheden van een actief kunstwerk aan de hand van drie viltworkshops. Voor de observaties werden wetenschappers van buitenaf ingezet. De workshops verliepen goed, maar de bewoners bleken meer behoefte aan rust dan aan activiteit te hebben.

Uiteindelijk kwamen de kunstenaars uit op het idee van de trein. Filmmateriaal met meer aanknopingspunten maakt de bewoners van slag, daarom is gekozen voor kalmerende beelden van een vrij monotoon polderlandschap. In De Coupé staan de meest luxueuze treinstoelen. Het concept, een landschap over vier schermen synchroon van scherm tot scherm voorbij te laten gaan, klinkt simpel. De uitvoering was echter complex. In de programmatuur moesten op het laatste moment nog bugs worden verwijderd.

Plaatsnemen in de virtuele trein geeft de bewoners een legitimatie om niets te hoeven doen. Daarnaast geeft het de bezoekers een vrijbrief voor zwijgen. Het kunstwerk is populair bij bewoners en bezoekers. Het personeel serveert er ook koffie, thee en af en toe een maaltijd.

De op de bewoners afgestemde installatie is functioneel en geslaagd. Het zorgt voor rust bij de anders vaak onrustige bewoners van de zorginstelling en geeft ze het gevoel dat ze even op stap zijn geweest. Het geheel moet dan ook tien jaar lang probleemloos gaan draaien. Sinds 2008 is de installatie in gebruik, en anno 2012 zijn de bewoners nog net zo enthousiast als in het begin.

auteur: Serena Eek

Gemaakt door

Yvonne Dröge Wendel

Sculptuur, performance en design

bekijk website

Lino Hellings

Meerdere realiteiten

bekijk website

Afnemers

SKOR

Stichting Kunst en Openbare Ruimte

bekijk website

De Bieslandhof

Delfts zorgcentrum

bekijk website

Eindoordeel

  • werkt nog net zo effectief als in het begin
  • bijzonder werk op maat

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Tags

Facebook comments