De Nationale Automatiek
Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.
De meeste Nederlanders hebben wel eens een kaassoufflee of een kroket 'uit de muur' getrokken. Achter de glazen deurtjes van de Nationale Automatiek (ontworpen door Frank Bruggeman) vindt je geen snacks, maar een selectie van veertig oer-Nederlandse objecten zoals een fietsbel, een beugel van een flesje Grolsch of een delftsblauw beeldje van een kussend homopaar. Achter elk object gaan verhalen schuil.
Voor één of twee euro kunnen bezoekers een deurtje naar keuze openen. Het muntgeld moeten ze inwisselen voor een persoonlijke ‘history tag’. Het gekozen object mag mee naar huis worden genomen. Elk voorwerp is voorzien van een label met een korte historische beschrijving en een verwijzing naar automatiek.innl.nl. Bezoekers vinden er filmpjes over de objecten, kunnen er een eigen historisch profiel samenstellen en persoonlijke herinneringen toevoegen aan objecten uit de database. Ook kunnen ze er suggesties voor nieuwe automatiekobjecten aandragen.
De tentoonstelling doet verschillende locaties in Nederland aan. Op elke plek worden locatiespecifieke objecten toegevoegd. Tot op heden heeft de Nationale Automatiek onderdak gekregen bij drie locaties: het Amsterdams Historisch Museum (2010), museum TwentseWelle (2011) en in de Amsterdamse Zuiderkerk (2011).
De Nationale Automatiek is een laagdrempelig project dat bezoekers prikkelt om met een historische bril naar alledaagse objecten te kijken. De installatie roept om interactie en participatie, de open Anymeta-website voegt hier nog extra mogelijkheden aan toe. De Nationale Automatiek leert bezoekers op een speelse manier over onderdelen van de Nederlandse geschiedenis die hen persoonlijk aanspreken.
auteur: Serena Eek
Gemaakt door
Afnemers
Eindoordeel
- laagdrempeling project brengt historisch bewustzijn teweeg
- bezoekers worden aangemoedigd tot online interactie en verdieping