Best practice /

Instructables Restaurant

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Instructables Restaurant, Foto: Instructables.com

Twee Nederlanders bedachten het Instructables Restaurant, een restaurant waarbij alles wat je ziet, gebruikt en eet afkomstig is afkomstig is van het documentatieplatform instructables.com. Na afloop van een bezoek aan het restaurant kan je de handleidingen en recepten meekrijgen.

Het internet staat bomvol informatie en dit wordt alleen nog maar meer. Arne Hendriks en Bas van Abel bedachten een restaurantconcept waarbij deze rijkdom op een bijzondere manier wordt gebruikt. Zij vinden dat je door deze informatie daadwerkelijk te benutten en te implementeren je niet alleen van een oceaan aan know-how profiteert, maar je de mensen die hun kennis delen ook een plezier doet. Het Instructables Restaurant bestaat bij de gratie van inbreng van anderen en geeft deze personen ook erkenning.

Alles in het Instructables Restaurant is gedownload van Instructables.com en wat er nog niet op stond hebben de bedenkers aan de inhoud toegevoegd. Instructables.com is een open source website waarop mensen instructievideos kunnen posten en bekijken over bijna alles wat je maar kunt bedenken. Gepassioneerde mensen delen op het platform wat ze doen en hoe, leren er van elkaar en werken er samen. Inmiddels zijn er zelfs instructies beschikbaar voor het opzetten van een Instructable Restaurant.

Het idee van Instructables is geworteld in het MIT Media Lab waar de latere oprichters van Squid Labs ruimtes bouwden om hun projecten te delen en anderen te helpen. Gebruik van Instructables.com is gratis en maakt deel uit van een groter online fenomeen rondom Creative Commons licenties.

Het restaurant draaide tijdens evenementen zoals de E-culture Fair 2010 en PICNIC 2010. Tijdens de Museumnacht in Breda op 21 januari 2011 is het 'open source' restaurant voor het eerst in het onderwijs toegepast. Op 10 februari opende in de Rotterdamse Afrikaanderwijk een nieuw Instructables Restaurant. In de toekomst volgen waarschijnlijk meerdere vaste locaties.

auteur: Serena Eek

Gemaakt door

Arne Hendriks

Tentoonstellingmaker

bekijk website

Bas van Abel

Creative Director Waag Society

bekijk website

Eindoordeel

  • interessante fysieke ervaring van open source systeem
  • groot opgezet en werkt goed

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Tags

Facebook comments