Best practice /

EyeWriter 2.0

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

EyeWriter

Tijdens Cinekid 2010 werd de verbeterde versie van de befaamde Eyewriter getoond. Een apparaat waarmee je kunt tekenen door je ogen te bewegen.

EyeWriter is een doorlopend project dat oorspronkelijk is ontwikkeld voor de verlamde, legendarische graffitikunstenaar TEMPT1. Leden van het Free Art and Technology Lab (F.A.T.), OpenFrameworks, het Graffiti Research Lab (GRL) en The Ebeling Group communities bundelden hun krachten voor TEMPT1 die vanwege zijn ziekte ALS alleen zijn ogen nog kon bewegen. Oogbeweging werd het uitgangspunt van een bijzondere tekenmachine.

Het eyewriter systeem is goedkoop (momenteel kost het 200$ aan onderdelen, een schijntje in vergelijking met de reguliere, traditionele eyetrackers die tussen de $9000-$20,000 kosten), volledig open source en ontworpen om iedereen die een eyetracker nodig heeft of er een wil hebben. Sinds de eerste versie is het team doorgegaan met hacken en doorontwikkelen van het project.

In het najaar van 2010 toonde het Cinekid festival de EyeWriter2.0 in het medialab. EyeWriter 2.0 heeft een nieuw ontwerp (zonder bril) dat preciezer werkt en waarmee ook mensen wiens hoofd een beetje beweegt (TEMPT1 is compleet verlamd) de eyetracker kunnen gebruiken. In de opstelling op Cinekid was het apparaat gekoppeld aan een robotarm die het kunstwerk dat mensen met hun ogen maakten tekende.

Op de EyeWriter-website kan iedereen terecht voor DIY-informatie. Het langetermijndoel van het EyeWriter-project is ambitieus: een professioneel/sociaal netwerk van software ontwikkelaars, hardware hackers, 'urban projection artists' en ALS-patienten van over de hele wereld creeren die met behulp van lokale materialen en open-source onderzoek op een creatieve manier 'oogkunst' maken en aan elkaar zijn verbonden.

auteur: Serena Eek

Gemaakt door

EyeWriter Project

Open source onderzoeksintiatief

bekijk website

Eindoordeel

  • creatief samenwerkingsverband
  • vernieuwende techniek

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Tags

Facebook comments