Best practice /

ArtTube

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Arttube

Binnen de museumsector is een sterke beweging zichtbaar naar uitbreiding van de online- en mobiele activiteiten. Boijmans Van Beuningen was het eerste Nederlandse museum met een eigen videokanaal.

Boijmans signaleerde eind 2008 dat steeds meer mensen online video’s bekijken, maar dat het thema kunst hierop niet goed bedeeld was. Dit vormde voor het museum een reden om zelf de markt te betreden met een eigen videowebsite 'ArtTube'. Op ArtTube staan filmpjes die een link hebben met het museum, zijn collectie en tijdelijke tentoonstellingen. Voorheen filmde het museum ook al wel, maar sinds ArtTube wordt dit structureel en met ambitie gedaan. Het videomateriaal wordt gemaakt door medewerkers van Boijmans of door getalenteerde filmmakers. Daarnaast heeft Boijmans via Beeld en Geluid de beschikking gekregen over oude polygoonjournaals.

In oktober 2009 lanceerde Boijmans ArtTube als onderdeel van een groter innovatief educatieprogramma om nieuwe publieksgroepen aan te trekken. Dit is mogelijk gemaakt door het VSBfonds. Andere educatieve projecten gestart in dezelfde periode zijn de collectiedatabase, Boijmans TV – een televisieprogramma RTV Rijnmond - en de Kunst Studio – een educatieruimte in het museum. Deze educatieve platforms zijn nauw met elkaar verbonden. Zo worden kunstobjecten in video’s op ArtTube gelinkt aan informatie over dezelfde objecten in de collectiewebsite.

ArtTube is een van de partners van de videoportal ArtBabble, een initatief van het Indianapolis Museum of Art om musea wereldwijd kunstvideo’s online te laten ontsluiten. Op deze specialistische website krijgen de museumfilmpjes alle aandacht van kunstliefhebbers waar ze op YouTube tussen de miljoenen uploads nauwelijks opvallen en waar ze op nationale videosites vooral door lokale bezoekers worden gezien. Ook het Van Gogh Museum doet mee aan ArtBabble.

Op 11 december 2012 vind ArtTube On Stage plaats in de Brakke Grond in Amsterdam; een avondvullend programma met een selectie van internetvideo's over kunst en design op het grote scherm. De nieuwe huisstijl van ArtTube is ontworpen door Thonik.

auteur: Serena Eek

Gemaakt door

Boijmans van Beuningen

Een van de oudste musea van Nederland

bekijk website

Eindoordeel

  • eerste Nederlandse museum met een eigen videokanaal
  • interessant educatieprogramma

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Facebook comments