Best practice /

De Kleurkamer

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Kleurkamer, Monobanda

Het Utrechts collectief Monobanda bedacht en maakte een witte kamer met daarin evenzo witte decorstukken die 'beschilderd' kunnen worden met licht. Kinderen (en volwassenen) kunnen in deze vlekkeloze ruimte (eventueel in witte overall) losgaan met lichtverf.

De Kleurkamer is een langzaam evoluerend project ontstaan uit het 'Interactieve Schilderij', een van de eerste projecten van Monobanda. Monobanda bestaat uit vijf jonge kunstenaars afgestudeerd aan de opleiding Design for Virtual Theatre and Games aan de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht (HKU). Het collectief maakt games op het snijvlak van de virtuele en de fysieke wereld en zoekt steeds naar nieuwe manieren om hun verhalen over te brengen.

In oktober 2009 kon het publiek tijdens het Playgrounds Festival kennismaken met het concept van de Kleurkamer met Schilderen met Licht 1.5. Met een speciale lichtkwast kon er in een donkere kamer op een 2D-canvas gekleurd worden. Tijdens Kindermuseumnacht werd een geevalueerde versie gepresenteerd: Kleurkamer 2.0. Bezoekers van het Centraal Museum konden in een ruimte met witte decorstukken aan de slag met Wii-controllers.

Het doek van de kunstenaars was de fysieke omgeving geworden. Tijdens theaterfestival Tweetakt (maart 2010) werd de volgende versie gepresenteerd. Kleurkamer 3.0 heeft een afgebakende, zwarte ruimte met strak gevormde decorstukken.

De Kleurkamer is niet onopgemerkt gebleven en is genomineerd voor de Cinekid New Media Award 2010 en de Dutch Game Award 2010. In februari en maart 2011 staat de installatie op de Biënnale in Venetië.

auteur: Serena Eek

Gemaakt door

Monobanda

De wereld als spel

bekijk website

Eindoordeel

  • interessante vertaling van schildersdoek naar een omgeving
  • spreekt erg tot de verbeelding en moedigt aan tot deelname

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Tags

Facebook comments