Best practice /

Juggling Sound Balls

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

STEIM - Juggling Sound Balls

Met de Juggling Sound Ball kun je al jonglerend muziek maken. In dit project komen drie werelden samen: jongleren, muziek en elektronica.

De Sound Ball is een elektronisch muziekinstrument, gebouwd in de vorm en grootte van een jongleerbal die geluid maakt wanneer deze wordt opgevangen. Het idee komt van de minimalistische componist Tom Johnson. Johnson wilde onderzoeken of hij met zijn muzikale kunde iets kon toevoegen aan het repertoire van jongleurs en daarmee een nieuw genre ontwikkelen. Jongleren kan een vorm van percussie worden, is het uitgangspunt. Johnson componeerde een stuk getiteld “Three Notes for Three Jugglers” bestaande uit de noten D-G-C en vroeg STEIM om assistentie.

STEIM’s Hardware Lab ontwikkelde vervolgens een bal met een kleine synthesizer en een speakersysteem, dat draadloos geprogrammeerd en bestuurd kan worden. De bal maakt geluid wanneer die in de hand van de jongleerder terecht komt. Een sensor detecteert een shock als de bal opgevangen wordt. Het geluid ontstaat op basis van de acceleratiegegevens, die worden gemeten in de bal door een accelerometer. De geluiden worden geproduceerd door een Speakjet-chip, een kleine synthesizer. Via een controlepaneel kunnen de geluidsinstellingen worden aangepast.

In 2010 en 2011 werkte Byungjun Kwon van STEIM met o.a. Luuk Schipperheyn aan de verbetering van de Juggling Sound Ball, op het gebied van sound design, de schokbestendigheid van de bal en de betrouwbaarheid van de trigger die het geluid opwekt.

De Juggling Sound Ball ging op 28 september 2011 in wereldpremiere tijdens het Patterns & Pleasure Festival van STEIM.

auteur: Eveleen Hamers

Gemaakt door

STEIM

Studio voor electro-instrumentale muziek

bekijk website

Eindoordeel

  • spreekt tot de verbeelding en moedigt aan tot gebruik
  • technologisch innovatief
  • interessante omvorming van spelobject naar instrument

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Tags

Facebook comments