Best practice /

Digitaal Monument Joodse Gemeenschap

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Digitaal Monument Joodse Gemeenschap

Volgens de joodse traditie ‘leeft iemand voort’ zolang er herinneringen aan hem of haar worden bewaard. Daarom nam emeritus hoogleraar Ies Lipschits in 2000 het initiatief tot de oprichting van het Digitaal Monument Joodse Gemeenschap, dat bezoekers van site de mogelijkheid geeft om informatie aan te vullen.

Het monument bestaat uit een scherm dat is opgebouwd uit duizenden gekleurde staafjes die de omgekomen joodse personen in de Tweede Wereldoorlog symboliseren. De staafjes zijn gegroepeerd in blokjes, die het gezin voorstellen waarvan ze deel uitmaakten. Wanneer je op een blokje klikt, krijg je informatie over een gezin.

Wie van het gezin is omgekomen en wanneer? Wat deden de gezinsleden? Soms staat er aanvullende informatie bij over de gezinsleden, over hoe de persoon bijvoorbeeld is gearresteerd. Op deze manier krijg je een beter beeld van de situatie waarin de Joden in de Tweede Wereldoorlog verkeerden, wat ook de doelstelling is van de initiatiefnemers van het project.

Het archiefonderzoek voor het Monument werd verricht door een team van specialisten en de website werd ontworpen en gebouwd door de Amsterdamse culturele organisatie Mediamatic. In 2006, een jaar nadat de website online was gegaan, werd het project overgedragen aan het Joods Historisch Museum.

Het project is nooit af, omdat er van de personen veel (nog) niet bekend is. Daarom kunnen bezoekers van de website informatie aanvullen. Hierdoor blijft het monument in ontwikkeling en heeft het geen statisch karakter, zoals veel andere monumenten. Zo hebben de makers en bedenkers van het Digitaal Monument de nieuwe mogelijkheden van de digitalisering op een creatieve en effectieve manier gebruikt om te herdenken.

Sinds september 2010 is het herdenken met de Community Joods Monument nog levendiger. De Community werkt als een sociale netwerksite en biedt het Digitaal Monument extra verdieping en interactiviteit. De namenwand in de Hollandsche Schouwburg staat via RFID-chips en de zogenaamde ikPod in verbinding met het Digitaal Monument.

auteur: Thomas van Lier

Gemaakt door

Mediamatic

Cultuur en technologie

bekijk website

Eindoordeel

  • mooi voorbeeld van een levend archief

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Tags

Facebook comments