Best practice /

Evolving Spark Network

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Evolving Spark Network (Edwin van der Heide / V2_)

Evolving Spark Network dompelt je onder in een flikkerende en knetterende sterrenhemel. De elektronische vonken zorgen voor een overdonderende muzikale en visuele ervaring.

Evolving Spark Network is een interactieve geluids- en lichtinstallatie van Edwin van der Heide. Op drie meter hoogte bevindt zich een raster waar elektrische vonken de ruimte steeds kort verlichten. Ze laten de meest fundamentele vorm van het genereren van licht zien, en geven het kortst denkbare geluid.

De vonken zijn metaforisch voor de elektrische impulsen waardoor onze zenuwen informatie communiceren. Net als de zenuwcellen in ons lichaam, vormen de vonken een netwerk. De patronen waarin ze oplichten en geluid produceren, worden niet hiërarchisch bepaald, maar zijn het resultaat van onderlinge relaties en de input van bezoekers.

De bewegingen van de bezoekers worden gedetecteerd met behulp van sensoren, en gebruikt als input voor het netwerk. Op deze manier ontstaat er een ruimtelijke dialoog tussen het netwerk en de bezoekers.

Waar onze blik altijd gericht is op een specifiek deel van een ruimte, produceren onze oren een totaalbeeld, door telkens te oriënteren en te verifiëren waar een geluid vandaan komt. Het geluid van de vonken in het Evolving Spark Network wordt teruggekaatst tegen de wanden van de ruimte, en komt op je af. Het is onmogelijk om afstand te bewaren in deze installatie. Je wordt letterlijk onderdeel van het netwerk.


Edwin van der Heide werkt op het snijvlak van kunst en wetenschap, en vertaalt zijn theoretische onderzoek naar praktische toepassingen. Hij experimenteert hierbij telkens met geluid, interactie en ruimte.

Zijn interactieve installaties werden al wereldwijd tentoongesteld, van Tokyo tot San Francisco en van Ars Electronica tot het National Art Museum of China en het Stedelijk Museum. Daarnaast is hij assistant professor Media Technology aan de Universiteit van Leiden en hoofd van het Spatial Interaction Lab aan de ArtScience Interfaculteit aan het Conservatorium in Den Haag.

Evolving Spark Network was onder andere te zien tijdens STRP 2011 en bij V2_, die het werk distribueert.

auteur: Katía Truijen

Gemaakt door

V2

unstable media instituut

bekijk website

Edwin van der Heide

kunstenaar

bekijk website

Eindoordeel

  • indrukwekkende ervaring

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Tags

Facebook comments