Best practice /

Globe4D

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Globe4D

De interactieve Globe4D maakt van de aardrijkskundeles een leerzaam spel. Al draaiend aan de vierdimensionale wereldbol maak je een historische reis of bezoek je een andere planeet.

Werelddelen die uit elkaar drijven, de veranderende seizoenen, tsunami's of vliegtuigroutes. De Globe4D - ontwikkeld door de Universiteit Leiden - projecteert interactieve kaarten op een wereldbol in het midden van een ronde tafel.

Wanneer de je deze wereldbol vastpakt en beweegt, draaien de kaarten mee. De vierde dimensie – zoals de tijd of de schaal van de kaart - kan worden beïnvloed door de ring om de globe te draaien.

Door deze toegevoegde vierde dimensie kunnen complexe geografische processen worden weergegeven. Een ontwikkeling als het stijgende waterpeil wordt heel duidelijk en inzichtelijk gemaakt. De ring fungeert tegelijkertijd als gamecontroller, bijvoorbeeld wanneer je je topografische kennis wil testen.

4315
Globe 4D

Globe4D is heel geschikt voor lessen aardrijkskunde of geschiedenis, of voor een groepsdiscussie. Er is genoeg ruimte om de tafel voor een kleine groep, en de globe en de ring kunnen door meerdere mensen tegelijkertijd worden bewogen.

Globe4D begon als onderzoeksproject van de Universiteit Leiden en is inmiddels een bedrijf van de voormalige studenten. Door met professionele productiepartners te werken, werd het prototype al gauw omgevormd tot een solide en gebruiksvriendelijke installatie.


Wetenschappers en onderzoekers uit verschillende disciplines ontwerpen de interactieve kaarten, en aan de interface wordt steeds nieuwe content toegevoegd. De installatie kan dan ook in veel verschillende contexten worden ingezet. Niet alleen als educatieve tool voor jongeren, maar ook als platform voor onderzoeksinstituten om nieuwe datasets te presenteren.

Inmiddels reist de Globe4D zelf de wereld over naar conferenties en musea. De installatie is ondere andere te vinden in de natuurhistorische musea van Maastricht, Portugal en Seoel. Misschien verovert de globe binnenkort ook een vaste plek in het aardrijkskundelokaal.

auteur: Katía Truijen

Eindoordeel

  • vernieuwend leermiddel
  • open voor nieuwe input

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Gerelateerde thema's

Interessante ontwikkelingen die organisatiebreed worden behandeld.

Tags

Facebook comments