Best practice /

Human Birdwings

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Human Birdwings (humanbirdwings.net)

Op eigen kracht kunnen vliegen als een vogel. Floris Kaayk transformeerde deze universele en mythische droom naar een online verhaalwereld rondom de fictieve ingenieur Jarno Smeets. De video waarin Jarno zijn eerste vlucht maakt, ging als viral het web over en werd een wereldwijde mediahype.

Gedurende acht maanden waren de ontwikkelingen van Jarno Smeets en zijn Human Birdwings project online te volgen, en werd er door fans en bezoekers gereageerd en meegedacht over de ontwikkeling van de vleugels. Op 22 maart 2012 plaatste Jarno op YouTube de laatste video waarin hij een vlucht van 100 meter met zijn eigengebouwde vleugels maakt. De video werd al meer dan zeven miljoen keer bekeken.

Samen met een professioneel team creëerde filmmaker Floris Kaayk zorgvuldig de verhaalwereld rondom Jarno Smeets die zijn droom probeert te realiseren. Hierbij werd steeds de dialoog met online volgers opgezocht, door het publiek te stimuleren om te reageren en actief mee te denken over het ontwikkelingsproces.

Floris Kaayk werd geïnspireerd door de vele online 'do-it-yourself communities', waar mensen ontwerpen met elkaar delen voor revolutionaire apparaten die uit (elektronische) huis-, tuin- en keukenobjecten zijn samengesteld. Het Human Birdwings project simuleerde dit concept door gebruik te maken van moderne technologie en het proces in video afleveringen te verspreiden via online platforms als YouTube, Twitter en LinkedIn.

De technologie en theorie achter de vleugels komen voort uit een gedegen onderzoek door specialisten in de vliegkunst en ingenieurs. Door de snelle technologische ontwikkelingen van het afgelopen decennium is de fantasie om te kunnen vliegen nu extra relevant.

Het project refereert tegelijkertijd aan een droom van alle tijden, die een meer emotionele laag heeft. Wanneer je de video van Jarno's vlucht voor het eerst bekijkt, ontstaat er een interessante spanning tussen ongeloof en de wil om te geloven dat het project werkelijk geslaagd is.

Met het haptisch klapvleugelsysteem dat voor het project werd ontworpen, zou men in theorie kunnen vliegen als een vogel. Online mediaplatform Wired maakte een analyse van de vluchtvideo, waarin mogelijk bewijs tegen de werking van het apparaat werden verzameld.

Toen de video als viral razendsnel het internet over ging, volgden er vrijwel direct videoreacties met bewijsmateriaal dat het een 'mockumentary' betrof. Op 22 maart onthulde Floris Kaayk de achtergrond van het transmediaproject op televisie in De Wereld Draait Door.
Human Birdwings werd geproduceerd door Revolver Media in samenwerking met de NTR en met steun van het Mediafonds en het Filmfonds. Floris Kaayk maakte eerder al de mockumentaries Metalosis Maligna en The Origin of Creatures.


auteur: Katía Truijen

Gemaakt door

Floris Kaayk

filmmaker

bekijk website

Eindoordeel

  • voorbeeldstellend transmediaproject

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Gerelateerde thema's

Interessante ontwikkelingen die organisatiebreed worden behandeld.

Tags

Facebook comments