Best practice /

I/Eye

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Bill Spinhoven - iEye (foto: Archief NIMk)

Big Brother is watching us. Of we nu over straat lopen, een museum bezoeken of boodschappen doen, overal hangen verborgen camera's die ons voorbijgaan registreren zonder dat we het merken. De interactieve installatie 'I/Eye' bespiedt voorbijgangers juist heel opzichtig.

'I/Eye' is een reusachtig oog dat het gehele scherm van een videomonitor vult. Wanneer je langsloopt kijkt het oog je niet alleen recht aan, maar wanneer je beweegt volgt het je net zolang tot je uit het zicht bent verdwenen. Zo verandert het werk je van een toeschouwer in een object dat zelf bekeken wordt.

Installatiekunstenaar Bill Spinhoven filmde voor 'I/Eye' zijn eigen oog in vele verschillende posities. Deze beelden reageren met behulp van een computerprogramma op de real time bewegingen van voorbijgangers. Wanneer je oog in oog staat met 'I/Eye' ervaar je hoe het is om geobserveerd en gevolgd te worden.

Ondertussen draait het werk de rollen om van kunstwerk en bezoeker. Waar je als toeschouwer van een expositie kunstwerken een voor een bekijkt, interpreteert en beoordeelt, neemt I/Eye wraak op de toeschouwer door schaamteloos terug te staren. Het werk verzet zich op deze manier tegen de doorgaans passieve rol van een in de ruimte geplaatst kunstobject.

4114
'Encounters' van Bill Spinhoven


Bill Spinhoven maakt sinds de jaren negentig interactieve installaties en digitale mediakunst. Veel van deze werken onderzoeken met behulp van software onze perceptie van tijd en ruimte. Zo waan je je als bezoeker van het recente werk 'Encounters' in een ruimte met andere, virtuele bezoekers. Terwijl je zelf gefilmd en geprojecteerd wordt, ontstaat er een samenspel met eerder opgenomen acteurs in dezelfde ruimte.​


De vragen die het kunstwerk 'I/Eye' uit 1993 opwerpt zijn nog altijd relevant. In december 2011 was het werk te zien tijdens het STRP festival in Eindhoven. 'I/Eye' is onderdeel van de collectie van het NIMk, die het werk documenteerde en archiveert.

Auteur: Katía Truijen


Gemaakt door

Bill Spinhoven

installatie kunstenaar

bekijk website

Eindoordeel

  • creëert bewustzijn over surveillancetechnologie
  • roept nog altijd relevante vragen op

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Gerelateerde thema's

Interessante ontwikkelingen die organisatiebreed worden behandeld.

Tags

Facebook comments