Best practice /

LSP

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

LSP (austrianphotography.com)

Hoe kun je een compositie maken die zowel muzikaal als visueel interessant is? LSP van Edwin van der Heide verkent de relatie tussen geluid en 3D beeld door met laserlicht te projecteren op nevel.

Edwin van der Heide maakt indrukwekkende omgevingen en installaties die experimenteren met licht en geluid. LSP (Laser Sound Performance) is een doorlopend project dat geluid vertaalt naar een driedimensionale lichtomgeving.

De geluidscompositie stuurt rechtstreeks het beeld aan, namelijk de manier waarop de laser door de ruimte beweegt. Het geheel is een soort enorme oscilloscoop. Het beeld en het geluid worden uit dezelfde software gegenereerd. De laser projecteert op nevel waardoor een lichtomgeving ontstaat die je kunt betreden.

LSP neemt het werk van wiskundige Nathaniel Bowditch als uitgangspunt om relaties tussen geluid en beeld te visualiseren. Bowditch beschreef in 1815 hoe visuele patronen uit complexe geluidsgolven geproduceerd kunnen worden. Het is mogelijk om geluidsgolven in beeld om te zetten, maar ook andersom, om visuele golven naar tonen te vertalen.

4602
LSP - Edwin van der Heide

Hoewel geluid theoretisch gezien altijd omgezet kan worden naar zichtbare golven, is muziek vaak te complex om te vertalen naar interessante visuele patronen. LSP onderzoekt hoe signalen gecomponeerd kunnen worden die zowel muzikaal als visueel kwaliteit hebben.

Muziek wordt in nachtclubs vaak gecombineerd met tweedimensionaal beeld op een scherm door VJ's, maar volgens Van der Heide vermindert daardoor de ruimtelijke perceptie van het driedimensionale geluid.

4601
LSP - Edwin van der Heide

Door lasers te gebruiken is het mogelijk om het publiek met een driedimensionale veranderende omgeving te omringen. Het beeld wordt door een laser op een dunne laag rook of nevel geprojecteerd, die steeds de ruimte vult. De patronen van het beeld en geluid komen uit dezelfde software, die ze real-time genereert. Het licht en geluid spelen een evengrote rol in het werk scheppen samen een immersieve totaalomgeving.

LSP bestaat in verschillende vormen en is een doorlopend project. Het is een exemplarisch werk van Edwin van der Heide. LSP was ondermeer te zien en te horen tijdens de Cultuurnacht in Den Haag (2004), Museumnacht in Amsterdam (2005) en reisde al langs verschillende plekken in Europa.Van der Heide is kunstenaar en onderzoeker op het gebied van geluid, ruimte en interactie. Hij maakt ruimtelijke en interactieve composities en presenteert deze in de vorm van installaties, performances en omgevingen. Het publiek speelt vaak een belangrijke en actieve rol in zijn werk. Van der Heide maakte ook het Evolving Spark Network, dat al tot Best Practice is verkozen.

auteur: Katía Truijen


Gemaakt door

Edwin van der Heide

kunstenaar

bekijk website

Eindoordeel

  • interessant onderzoek naar beeld en geluid
  • indrukwekkende totaalervaring

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Gerelateerde thema's

Interessante ontwikkelingen die organisatiebreed worden behandeld.

Tags

Facebook comments