Best practice /

Money & Speed: Inside the black box

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Money and Speed: Inside the Black Box (Catalogtree / VPRO)

Op 6 mei 2010 stortte om 14.42.44 uur en 75 milliseconden de Amerikaanse financiële markt in, om na 20 minuten tot het oude niveau terug te keren. Ontwerpbureau Catalogtree ontwikkelde samen met VPRO's Tegenlicht de eerste 'TouchDoc', een iPad documentaire over deze onwerkelijke 'flashcrash' en de verhouding tussen mens, markt en machine.
4662
Money & Speed (Catalogtree)

De VPRO Tegenlicht documentaire Money & Speed reconstrueert de flash crash door middel van interviews met experts en datavisualisaties, en toont de dynamiek van ons geautomatiseerde financiële systeem, dat zich soms gedraagt als een onvoorspelbare ‘black box’.

Naast de televisiedocumentaire, verscheen Money & Speed als eerste iPad documentaire, en is gratis te downloaden als app. Deze interactieve TouchDoc werd ontwikkeld door ontwerpbureau Catalogtree. Er werd gekozen voor een iPad app omdat deze de grote datavisualisaties goed aankon. Bij een webapp zou dit waarschijnlijk problemen opleveren.

Tijdens het bekijken van de interactieve documentaire is het mogelijk om bepaalde onderwerpen of onderdelen verder te verkennen, door in te zoomen op gerelateerde informatie, in de vorm van datavisualisaties, tekst en beeldmateriaal.

De datavisualisaties presenteren verschillende soorten informatie over de financiële markt in de vorm van interactieve plattegronden, tijdlijnen en grafieken. Op deze manier kun je zelf aan de slag met het materiaal, en wordt de ongrijpbare dynamiek van de economie begrijpelijker.

4661
Money & Speed (Catalogtree)

De aanzet tot het maken van de TouchDoc werd gegeven tijdens de masterclass van het Sandberg Instituut. Samen met Marije Meerman (scenario en de regie), Lutz Issler en Jorn van Dijk (programmeurs), ontwikkelde Catalogtree de interactieve documentaire.

De ontwerpers Daniel Gross and Joris Maltha kenden aan de enorme datasets met informatie over de flash crash een bepaald gedrag toe, waardoor de data zijn eigen 'verhaal' kon vertellen in de vorm van intrigerende, dynamische en heldere visualisaties.
Money & Speed is een gelaagde documentaire, niet alleen vanwege het sterk vertelde verhaal, maar ook omdat je zelf met de app tot op verschillende niveaus kunt inzoomen op ons geautomatiseerde financiële systeem.

Het format sluit goed aan bij het onderwerp. Het brengt de abstracte economische wereld letterlijk dichterbij. Je kunt nu zelf op onderzoek uit.

De TouchDoc is een voorbeeldstellend format voor interactieve documentaire en is de eerste in zijn soort. Money & Speed zette bovendien de 'flash crash' van 2010 als fenomeen wereldwijd op de kaart. Catalogtree ontving voor de iPad documentaire eerder al een Golden Eye bij de Dutch Design Awards in 2011.

auteur: Katía Truijen

Gemaakt door

VPRO Tegenlicht

documentaires

bekijk website

Catalogtree

ontwerpbureau

bekijk website

Eindoordeel

  • voorbeeldstellend format voor interactieve documentaire

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Tags

Facebook comments