Best practice /

Pig Chase

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Pig Chase

Ontwerpers en onderzoekers van de HKU en WUR ontwikkelen samen een computergame waarmee varkens en mensen met elkaar kunnen spelen.

Via de tablet pc heb je een live verbinding met een Nederlandse varkensstal en speel je samen met de varkens aldaar een spel via een interactieve muur. De varkens volgen met hun snuit de lichtprojecties op de stalmuur die je via een tablet pc kunt aansturen. Door samen te werken met de varkens scoor je punten.

Ontwerpers Kars Alfrink, Irene van Peer en Hein Lagerweij, verbonden aan de HKU onderzoeksgroep Creative Design for Playful Impact, ontwikkelen samen met filosoof Clemens Driessen en dierenwelzijnsdeskundige Marc Bracke van de Wageningen Universiteit deze computergame voor varkens én mensen.

Varkenshouders in Europa zijn verplicht om hun varkens 'hokverrijkingsmateriaal' te bieden dat verveling en agressie tegengaat. Goed materiaal om de varkens mee af te leiden blijkt in de praktijk moeilijk te vinden. De ontwerpers en onderzoekers van de HKU en WUR zochten in nauwe samenwerking met de varkenhouders naar manieren om de varkens te laten spelen en te amuseren.

De varkens bleken gefascineerd te zijn door lichteffecten, en achtervolgden deze telkens met hun snuit. Op basis van deze ontdekking maakten de ontwerpers een eerste spelopzet en videoschets van 'Pig Chase'.

4319
Pig Chase

De menselijke spelers van het spel kunnen via hun tablet een lichteffect op de stalmuur besturen. Hiermee kunnen ze de aandacht van de varkens trekken en moeten ze deze vast zien te houden. Wanneer een speler een varken kan verleiden om met zijn snuit langs bepaalde doelen te bewegen, worden er punten gescoord.

De speelbare demo is klaar, nu is het wachten op een te downloaden applicatie.
Op het blog 'Playing with Pigs' kun je het onderzoeks- en ontwikkelingsproces volgen.

door: Katía Truijen

Gemaakt door

HKU

Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

bekijk website

Wageningen UR

Wageningen University and Research Center

bekijk website

Eindoordeel

  • interessant onderzoek naar interactie tussen mens en dier
  • creatieve oplossing voor maatschappelijk probleem

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Tags

Facebook comments