Best practice /

Room Racers

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Room Racers (foto: Lieven van Velthoven)

Gebruik de vloer als racebaan en bouw je eigen circuit met alle mogelijke voorwerpen. Met Room Racers bestuur je virtuele auto's die over je zelfgemaakte parcours worden geprojecteerd.

Lieven van Velthoven bedacht Room Racers aan zijn koffietafel. Deze was zo groot en wit dat hij het wilde gebruiken als projectiescherm. De voorwerpen op tafel zouden onderdeel kunnen uitmaken van een nieuwe game.

Om kinderen met hun gamecontrollers van de bank af te krijgen, ontwikkelde van Velthoven voortbouwend op dit idee het spel Room Racers. Met behulp van fysieke voorwerpen bouw je een racebaan met obstakels waar geprojecteerde race-auto's hun weg doorheen kunnen banen.

De racebaan is tijdens het spel op elk moment aan te passen. Wanneer je in het circuit stapt, vormen je voeten nieuwe hindernissen voor de auto's en kun je tegenstanders dwarsbomen. De route van het parcours zet je uit door een start/finish en checkpoints te plaatsen.

Room Racers maakt gebruik van een projector, camera en een computer met door van Velthoven zelf ontworpen software. De voorwerpen op de racebaan worden real-time gedetecteerd en door de computer omgezet tot obstakels die de virtuele auto's afstoten. De auto's bestuur je met gewone gamecontrollers.

Van Velthoven voegde een tweede 'combat' modus aan het spel toe, gebaseerd op het Atari spel uit 1977. Met de verzamelde voorwerpen bouw je een arena waarin de race-auto's tegen elkaar strijden door kogels op elkaar af te vuren.

De kracht van Room Racers zit in de eenvoud van de game. Iedereen herkent het racespel onmiddellijk en begrijpt wat de bedoeling is. Tegelijkertijd worden spelers uitgedaagd om steeds weer creatieve oplossingen te vinden voor de racebaan die ze doorlopend kunnen veranderen.

Lieven van Velthoven studeert media technologie in Leiden en ontwikkelt interactieve real-time software. Naast Room Racers bouwde hij bijvoorbeeld Smoke Pong dat alléén gespeeld kan worden door rokers. Room Racers won de Cinekid Award 2011 voor Nieuwe Media Productie en de Student Game Award tijdens de Dutch Game Awards 2011.

Room Racers was al te zien tijdens de Mediamatic Arcade Exhibition, Discovery Festival, Cinekid 2011, E-Pulse, het Concertgebouw in Amsterdam en het ZKM Medienmuseum in Karlsruhe. Het spel is een goed voorbeeld van een succesvolle independent game die nog verder ontwikkeld zou kunnen worden.

Lieven van Velthoven was een van de sprekers tijdens How Do You Do 2011.
Tijdens Ignite Amsterdam 5 in Mediamatic vertelde Lieven van Velthoven over Room Racers (vanaf 2:00 min.).


auteur: Katía Truijen

Gemaakt door

Lieven van Velthoven

gamedesigner

bekijk website

Eindoordeel

  • voorbeeldstellende do-it-yourself game
  • creatief gebruik van augmented reality in een game
  • toegankelijk ontwerp
  • kan nog uitgroeien tot volwaardig product

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Tags

Facebook comments