Rijksmuseum API
Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.
Met behulp van de Rijksmuseum API (Application Programming Interface) kan digitaal beeldmateriaal en metadata van de museumcollectie worden ingezet om apps of webtoepassingen te ontwikkelen. Een API is een protocol dat verschillende programma's of datasets - in dit geval de digitale collectie van het Rijksmuseum - met elkaar laat communiceren.
Om toegang te krijgen tot de data en de afbeeldingen, kun je via de website van het Rijksmuseum een API key aanvragen. Je krijgt dan per e-mail een code toegezonden, waarmee je datasets kunt ophalen. Hiermee heb je toegang tot digitaal beeldmateriaal van de basiscollectie van het Rijksmuseum met ruim 111.000 objecten. Het museum voegt regelmatig nieuwe gegevens en
objecten toe.
ontwikkelde apps
Met behulp van de API van het Rijksmuseum zijn al een aantal interessante apps ontwikkeld. De gehele collectie kan bijvoorbeeld op iconografische elementen doorzocht worden via de Iconclass webapplicatie, of je kunt muziek uit de tijd van de schilderijen via een app in Spotify beluisteren. Een andere interessante toepassing is 'Gezichten van het Rijksmuseum', een mash-up van de API en Face.com. De app detecteert gezichten op schilderijen en tekeningen uit de collectie van het Rijksmuseum, en geeft je de mogelijkheid om te selecteren op vrouwen- of mannengezichten of de kijkrichting.
Dat het Rijksmuseum het voortouw neemt in het openstellen van haar collectie, is een voorbeeld voor andere instellingen en musea in Nederland. Door het openstellen van de collectie voor hergebruik, is het museum niet langer curator, maar legt deze rol bij de gebruiker die zijn of haar eigen selectie maakt.
Rijksstudio
- Rijksstudio (www.rijksmuseum.nl)
De gebruiker wordt heel letterlijk curator van de collectie met de Rijksstudio, de online omgeving op de website van het Rijksmuseum. Hier kun je zelf aan de slag met het digitale beeldmateriaal, door werken aan je eigen online verzameling toe te voegen, of door een werk te downloaden of direct te laten printen op een doek voor in huis.
De Rijksstudio is samen met de nieuwe website van het Rijksmuseum ontwikkeld door Fabrique. Zowel de website als de Rijksstudio zijn erg laagdrempelig, helder en gebruiksvriendelijk opgezet. Navigeren door de collectie werkt heel intuitief, met grote knoppen om een kunstwerk te delen met anderen, op te slaan in je eigen Rijksstudio, te downloaden of te bestellen als product. De website is speciaal ontworpen voor gebruik op de tablet pc.
Bij de Rijksmuseum API en Rijksstudio worden bestaande middelen, namelijk de gedigitaliseerde collectie van het Rijksmuseum, op een innovatieve manier ingezet. De Rijksstudio heeft bovendien een slim businessmodel, omdat gebruikers van de toepassing hun favoriete kunstwerken direct kunnen omzetten in een object. Het Rijksmuseum bedient daarmee een breed publiek, van kinderen tot app-ontwikkelaars en kunstliefhebbers.
auteur: KatÃa Truijen
Eindoordeel
- innovatieve inzet van bestaande middelen, laat gebruikers cureren
- goed businessmodel
- voorbeeldstellende praktijk voor andere musea en instellingen