Best practice /

Run Motherfucker Run

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Run Motherfucker Run, Transmediale 2006 (door Jonathan Gröger)

Rennen door een verlaten Rotterdam in de nacht. Run Motherfucker Run laat je al bewegend over een loopband een onheilspellende stad verkennen. De installatie neemt je in haar greep. Wie bepaalt hier de weg?

Run Motherfucker Run is een interactieve installatie van mediakunstenaar Marnix de Nijs waarbij iedereen met een goede fysieke conditie zijn geluk mag beproeven in een stad met lege straten, verlaten kruispunten, sinistere steegjes en onverwachte obstakels.

Zodra je op de loopband plaatsneemt voor het enorme beeldscherm, word je onderworpen aan een mix van film en 3D-beelden. De snelheid waarmee je je over de loopband beweegt is gelijk aan de snelheid waarmee je je door de virtuele stad verplaatst. Door je looptempo te versnellen of te vertragen, en ervoor te kiezen om links- of rechtsaf te slaan, wordt de voortgang van de film bepaald. In de stad op het scherm heerst een grimmige sfeer en ontvouwt zich een stedelijke thriller.

De interface van Run Motherfucker Run is een gemanipuleerde industriële lopende band met een elektronisch variabele snelheid tot 30 kilometer per uur. Het navigeren door de stedelijke omgeving over de loopband voelt niet natuurlijk. De installatie lijkt hoe langer hoe meer een eigen wil te bezitten.

Om de filmbeelden te kunnen zien, zul je je over de loopband moeten blijven voortbewegen. Hoe sneller je rent, hoe duidelijker de beelden op het scherm te zien zijn. Zodra je vertraagt, vervaagt het beeld.

De druk die door de installatie wordt opgevoerd om alsmaar te blijven rennen, zorgt voor een interessante spanning tussen controle en machteloosheid in een situatie die je aanvankelijk vrijwillig hebt betreden.

Het werk geeft commentaar op het snelheidsfetisjisme dat in de moderne samenleving heerst, en reageert tegelijkertijd op de alomtegenwoordige strijd tussen het menselijk lichaam en de machine.

Marnix de Nijs is mediakunstenaar en werkt in Rotterdam. Hij kreeg eervolle vermeldingen bij Ars Electronica en Transmediale, en won de Witteveen & Bos Kunst en Technologieprijs in 2005. Voor Run Motherfucker Run werkte hij samen met Reinier van Brummelen, Noud Heerkens en Boris Debackere. De software werd ontwikkeld in samenwerking met V2_.

auteur: Katía Truijen

Gemaakt door

Marnix de Nijs

mediakunstenaar

bekijk website

Eindoordeel

  • creatief commentaar op snelheidsfetisjisme

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Tags

Facebook comments