Best practice /

Screaming Room

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Screaming Room (Alicia Framis)

Screaming Room van Alicia Framis transformeert je schreeuw naar een 3D-object. Afhankelijk van hoe hoog, hoe hard of hoe lang je schreeuwt, krijgt jouw object zijn unieke vorm. Zoiets rauws en ongecontroleerds als een schreeuw wordt op een slimme manier omgezet naar een persoonlijk ontwerp.
4625
Screaming Room (Alicia Framis)

Screaming Room is eigenlijk een bijzondere opnamestudio. Wanneer je de kegelvormige ruimte binnenloopt - die wordt bedekt met aardappelzakken - staan daar een rode knop en een microfoon opgesteld. Door op de rode knop te drukken wordt de microfoon geactiveerd en kun je schreeuwen. Uit frustratie, of juist omdat je opgewekt bent.

Het opgenomen geluid wordt door software geanalyseerd en omgezet in een 3D ontwerp. Hoe hoog was de toon? Hoe lang en hard schreeuwde je? De 3D printer naast de ruimte print in veertien minuten jouw unieke geluidsontwerp uit, dat je mee naar huis kunt nemen.

Alicia Framis maakte de Screaming Room speciaal voor de locatie, de Rabobank Art Zone, waar van maart tot en met augustus 2012 haar solo-tentoonstelling DAILY FUTURE te zien was. Ze liet zich inspireren door de nieuwe, heel open werkomgeving van de Rabobank. Omdat het kantoor zo open en ruimtelijk is, wordt er wel aan privacy ingeleverd. In de Screaming Room kunnen werknemers zich terugtrekken en hun ingehouden energie of emoties door te schreeuwen transformeren naar een fysiek en uniek object.

Afhankelijk van de duur, de noot, en de hoogte van de schreeuw, krijgen de objecten hun vorm. De 3D printer zet de ontwerpen om in objecten van biologisch afbreekbaar plastic (PLA), dat van aardappelzetmeel wordt gemaakt. Vandaar dat de ruimte met aardappelen en aardappelzakken wordt bedekt. Niet alleen je schreeuw, maar ook de aardappelen worden omgevormd naar een nieuw object.

4626
Screaming Room (Alicia Framis)

De installatie is een interessant ontwerponderzoek en stimuleert om meer te experimenteren met nieuwe soorten input voor apparaten als de 3D-printer.

Alicia Framis komt uit Barcelona, studeerde onder andere aan de Rijksacademie en woont en werkt sinds 1995 in Amsterdam. Haar werk wordt internationaal tentoongesteld en erkend. Ze won de Prix de Rome in 1997 en vertegenwoordigde Nederland in 2003 op de Biennale van Venetië. Een doorlopend project is Moon Life, een artistiek onderzoek naar een dagelijks leven op de maan.


Bekijk hier de video van Screaming Room.


auteur: Katía Truijen

Gemaakt door

Alicia Framis

kunstenaar

bekijk website

Eindoordeel

  • wekt verwondering op
  • technologisch spannend
  • goed ontwerponderzoek

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Tags

Facebook comments